Danmarks sommerfugle

Om sommerfugle i Danmark

Der er registreret 98 forskellige dagsommerfugle i Danmark, hvor nogle nu er forsvundet. En del er tilfældige strejfere eller yderst sjældne, men Danmark huser trods tilbagegang mange, smukke arter (omkring 70 arter). Måske kommer nye arter til i takt med at vores klima bliver varmere?

To af Danmarks smukke sommerfugle. Fra venstre en hvid admiral og en kejserkåbe. Foto: Gusa Mihai Cristian/Dreamstime.com.

Se også Visuel guide til sommerfuglelarver.

Visuel guide til danske sommerfugle.

Genkend sommerfuglen i galleriet – og klik på fotoet for at se navn m.m.

Smuk og vellidt
“Gør det noget man ikke er så pæn?” synges der i en sang. Og svaret er tilsyneladende “ja, det gør det!”.
Hos insekterne er det forståeligt nok udseendet, der gør at vi alle er faldet for sommerfuglene. Imens ørentviste og stankelben ikke har en stor stjerne i den brede befolkning, så scorer sommerfuglene og mariehøns topkarakterer. Jo smukkere – jo mere populær.

Vidste du at sommerfugle smager med fødderne?

Lær de mest almindelige at kende
Sommerfugle er et spændende studie og dykker man ned i sommerfuglenes verden betages man bl.a. over hvordan nogle af vores sommerfugle kan krydse store havområder og hvordan andre lader deres larver vokse med glubske myrer som babysittere og ikke mindst hvordan sommerfugle formår at overleve en lang vinter med hård frost.
Lær at sætte navn på Danmarks mest almindelige sommerfugle og giv dig selv en ekstra oplevelse næste gang du møder det smukke insekt.

Sommerfuglestøv
Sommerfuglestøvet på dyrets vinger er i virkeligheden små skæl, der til sammen udgør sommerfuglens smukke farver og mønstrer. De unge, nyklækkede sommerfugle er flotte og klare i farverne, men bliver senere mere slidte og falmet i takt med at støvet mistes ved fødesøgning, parring og territoriekamp.
Det er en skrøne at sommerfuglen ikke kan flyve, hvis man tager den i hånden så den derved risikerer at miste sit sommerfuglestøv (skæl). Det er dog ikke uden betydning for sommerfuglen, idet dyrets farve har betydning for evnen til at opsuge solvarme, gemme sig eller finde mage.

Sommerfuglestøv er skæl, der ofte ligner små teglsten på et tag. Til venstre Nældens Takvinge. Til højre et nærbillede af et vingeøje fra Tidselssommerfuglen.
Sommerfuglestøv er skæl, der ofte ligner små teglsten på et tag. Til venstre Nældens Takvinge. Til højre et nærbillede af et vingeøje fra tidselsommerfuglen.
Sommerfuglens liv
Sommerfuglens voksne liv er meget kort for de fleste arter. Det gælder om hurtigt at få lagt æg. Hun-sommerfuglen er meget omhyggelig med, hvor æggene lægges.

Når larven kommer ud af ægget skal planten, hvor ægget var placeret, nemlig kunne ædes. De enkelte arter har hver sine præferencer. Nældens Takvinge lægger sine æg på brændenælden, mens citronsommerfuglen gerne placerer sine æg på busken Tørst.

Larven skifter hud
Når sommerfuglelarven kommer ud af ægget begynder den at æde. Den skifter hud i takt med at den bliver større ligesom børn vokser fra deres tøj. Som regel bliver det til fire hudskifter inden den fuldvoksne larve skifter hud for sidste gang og der kommer en puppe ud af det revnende skind. I puppen sker den fuldstændige forvandling til en voksen sommerfugl. En dag revner puppen og den nye sommerfugl kæmper sig fri og det hele begynder forfra.

De fleste voksne sommerfugle lever kun kort – måske kun 1 uge eller 2. Enkelte arter som Nældens takvinge og Dagpåfugleøje  formår dog at leve længere og søger gerne ind i bygninger, hule træer eller fuglekasser for at overvintre.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE