Nødradio spækket med ekstra funktioner

Test af nødradio med multifunktioner

Vi har aldrig tidligere testet såkaldte nødradioer, der giver dig og din familie kommunikation fra omverdenen i en krisesituation. Men det har vi nu! Egentlig tænkte vi blot af en selv-opladelig radio i felten nogle kan kan være praktisk f.eks. på en afsides fjeldvandring. Når man googler på nettet er verden fuld af små batteri-radioer, men særligt én radio gjorde sig bemærkelsesværdig. Hanrongda HRD-905 nødradio!

Test af nødradio, der kan oplades med solceller
Vi tog Hanrongda HRD-905 nødradio med på en prøvetur. Radioen vejer ca. 500 gram og spækket med funktioner. Bl.a. en stor powerbank, der kan oplade din telefon.

Radioen, du selv kan oplade med et simpelt håndsving, solceller eller usb-kabel.

Det særlige ved Hanrongda HRD-905 er nemlig at det ikke kun er en nødradio, der kan afspille AM/FM-radio samt kortbølgeudsendelser. Radioen indeholder en masse ekstra spændende funktioner. Radioen har (som mange nødradioer) et indbygget dynamo-håndsving, så du selv kan oplade det indbyggede batteri blot ved at dreje på håndsvinget! Derudover er der også muligheder for opladning via radioens solceller. Der er også plads til opladning via ekstern strømkabel (f.eks. usb) eller radioen kan blot forsynes med 3 almindelige AAA-batterier.
LCD-baggrundsbelysningen gør den let at bruge i mørke.

Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)
På bagsiden af radioen sidder et håndsving, der efter dynamo-princippet kan oplade radioen og det indbyggede lys.

Indbygget læselys og lommelygte

Det fede ved Hanrongda HRD-905 er at den har indbygget læselys. Du åbner blot panelet øverst på radioen og med et klik på knappen forenden af radioen justeres lysstyrken, der har 2 niveauer. LED-lyset giver et udmærket læse- og orienteringslys i teltet eller shelteren – og kan selvfølgelig også bruges derhjemme, hvis huset er uden strøm.
For enden af radioen findes desuden en indbygget lygte, der giver et godt koncentreret lys og kan bruges som en genopladelig lommelygte, hvis du skal ud i mørket – eller finde rundt i hjemmet, hvis strømmen er gået.

Radioen leverer god lyd og det er let at fin-indstille frekvenserne med plus- og minus-knapperne. Åbnes solcelle-låget er der LED-lys under panelet, der giver et ok læselys – eller blot lys i rummet. Forenden af radioen sidder en indbygget lommelygte.

Det anbefales at have en batteriradio i hjemmet, så man altid kan lytte til nyheder, hvis el-forsyningen skulle blive afbrudt – f.eks. under et uvejr. De svenske myndigheder har ligefrem sendt en pjece ud til landets borgere, hvor det anbefales en radio, der drives på batterier, solceller eller håndsving.

Powerbank på 10.000 mAh, der giver lang brugstid

En anden særlig funktion som vi gerne vil fremhæve er den indbyggede powerbank på hele 10.000 mAh kapacitets lithiumbatteri. Her er du godt dækket ind med strøm til lys og radio i lang tid. De fleste andre nødradioer har kun 20% af denne kapacitet. Powerbanken har dermed et godt lager af nødenergi, der også kan bruges til at oplade en smartphone.

Radioen kan også bruges som klassisk lommelygte i en snæver vending. Det store 10.000 mAh lithiumbatteri leverer masser af strøm – og kan genoplades – både manuelt ved håndsving – eller i dagtimerne med solpaneler i solskin.

Radioen understøtter automatisk tuning og kanallagring gennem scanning (SCAN), så du kan finde og gemme dine favoritstationer. Vil du lytte diskret og ikke genere dine omgivelser er radioen forsynet med et almindeligt 3,5 mm stik til høretelefoner. Generelt er lyden i højtalerne (40 mm 4Ω 3 Watt) god når man rammer en klar frekvens.

Beredskabsmeddelelser sendes via DR’s kanaler. Se DR's sendefrekvenser her: Sendemaster og frekvenser.

SOS-alarm, der lyder som en politi-sirene!

Radioen har også indbygget en SOS-funktion. Trykker du på SOS-knappen udsender radioen en høj sirenelyd, der næsten kan vække de døde. Lige denne del er måske overflødig. En sen aften kom vi ved et uheld til at trykke på knappen og det lød som en ambulance i teltet! Lige denne nød-knap kunne godt være afskærmet! En funktion, der sikkert vil kunne skræmme en bjørn, men selvfølgelig også tilkalde opmærksomhed i en nødsituation.

Alt i alt virker radioen solid og robust. Radioen kan købes hos Kinaradio.dk, (annoncelink) der drives af JFC RADIO Aps i Skals. Her har man valgt at kalde en spade for en spade, da radioen er produceret i Kina (ligesom de fleste øvrige nødradioer på nettet). Radioen koster – med dansk købelovgaranti, knap 500 kr. og leveres med usb-ladestik og bærerem.

Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)

Se evt. også radioer og walkie-talkies, der kommunikerer uafhængigt af mobilnettet i Jagtkataloget.dk

(Artiklen er opdateret 13. juni 2024)

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder