Svamp forvandler græshoppe til zombie!

Ved første øjekast ligner det en almindelig græshoppe der sidder helt ubevægelig, men noget er alligevel anderledes. Græshoppen er inficeret med en svamp og nærmest blevet til en zombie – kontrolleret af svampen.

Græshoppezombie
Svampen får græshoppen til at kravle højt op på strået for derefter at dø. Foto: Niels Lisborg.

Zombie-græshoppe.

Svampen hedder Entomophaga grylli og har endnu ikke fået et dansk navn. Den er kendt mange steder i verden for at kunne ramme forskellige typer af græshopper. Når først svampen har inficeret en græshoppe er dens skæbne forseglet. Svampen nærmest styrer græshoppen som en anden zombie og får den til at klatre højt op på det græsstrå eller plante, der er i nærheden. Her sidder den så, ofte peger hovedet opad og den holder godt fast med alle 6 ben, imens den venter på at dø.
Årsagen til at græshoppen dirigeres højt op er, at det herfra er nemmere for svampen at få spredt sine sporer når den tid kommer. Præcis hvordan svampen styrer græshoppen og får den til at imødegå sin triste skæbne øverst på strået, er man endnu ikke sikker på.

Forskning i græshoppeplager.

Flere steder i verden som eksempelvis Australien og USA oplever man med jævne mellemrum store sværme af græshopper. Sværmene kan være så store, at de æder og ødelægger stort set alle afgrøder på deres vej og koster millioner af kroner for de ramte samfund. Der har bl.a. i USA været forsket i svampen Entomophaga grylli for at se, om den kan benyttes til bekæmpelse af de store græshoppesværme. Det har indtil videre ikke været en succes, da det ikke har virket på lang sigt. Endvidere kan svampen pt. ikke masseproduceres og effekten af svampen afhænger meget af vejrforholdene som varme og fugtighed.

MR/

Kilde: fugle og natur, svampe.databasen.org, markgtelfer.co.uk, wikipedia. Frontfoto: Niels Lisborg/NaturGrafik.dk.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE