Har du styr på chillfaktoren?

Du mister varmen fra bare hænder og ansigt i samme tempo ved 0°C med en vindstyrke på 10 m/s som du ville gøre ved minus 15°C og vindstille. Foto: Roberto Caucino, Dreamstime.

Det er primært i vinterhalvåret at vi har fokus på chillfaktoren, der også betegnes for kuldeindekset. Når tøj og udstyr skal planlægges til et længere udendørsophold, kaster de fleste forinden et blik på vejrudsigten og temperaturen – men glem ikke vinden!

Det er langt fra nok med en vurdering af temperaturen alene. Også vindens styrke må tages i betragtning – og det er her at kuldeindekset viser dig den reelle kuldepåvirkning som din krop vil føle. Er der f.eks. -2°C og en vindhastighed på 12 m/sek, vil du opleve det som om temperaturen er -10°C. Det stiller unægteligt et andet krav til beklædningen!

Risikoen for forfrysninger afhænger således ikke af temperaturen som termometeret viser, men af den kuldepåvirkning som kroppen føler. Du mister eksempelvis varmen fra bare hænder og ansigt i samme tempo ved 0°C og 10 m/s som du ville gøre ved minus 15°C og vindstille.

Kuldeindekset/chill-faktoren beskriver kombinationen af lave temperaturer og vindhastigheden. Jo større vindhastigheden er, jo større er nedkølingen af kroppen. Sørg derfor for at din beklædning og evt. udstyr (sovepose, underlag m.m.) er tilpasset skemaet herunder.

Tabel, kuldeindeks/chillfaktor. Kilde: Dmi.dk.

Kilder: dmi.dk, duda.dk.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE