Har du styr på chillfaktoren?

Lignende artikler

Du mister varmen fra bare hænder og ansigt i samme tempo ved 0°C med en vindstyrke på 10 m/s som du ville gøre ved minus 15°C og vindstille. Foto: Roberto Caucino, Dreamstime.

Det er primært i vinterhalvåret at vi har fokus på chillfaktoren, der også betegnes for kuldeindekset. Når tøj og udstyr skal planlægges til et længere udendørsophold, kaster de fleste forinden et blik på vejrudsigten og temperaturen – men glem ikke vinden!

Det er langt fra nok med en vurdering af temperaturen alene. Også vindens styrke må tages i betragtning – og det er her at kuldeindekset viser dig den reelle kuldepåvirkning som din krop vil føle. Er der f.eks. -2°C og en vindhastighed på 12 m/sek, vil du opleve det som om temperaturen er -10°C. Det stiller unægteligt et andet krav til beklædningen!

Risikoen for forfrysninger afhænger således ikke af temperaturen som termometeret viser, men af den kuldepåvirkning som kroppen føler. Du mister eksempelvis varmen fra bare hænder og ansigt i samme tempo ved 0°C og 10 m/s som du ville gøre ved minus 15°C og vindstille.

Kuldeindekset/chill-faktoren beskriver kombinationen af lave temperaturer og vindhastigheden. Jo større vindhastigheden er, jo større er nedkølingen af kroppen. Sørg derfor for at din beklædning og evt. udstyr (sovepose, underlag m.m.) er tilpasset skemaet herunder.

Tabel, kuldeindeks/chillfaktor. Kilde: Dmi.dk.

Kilder: dmi.dk, duda.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,494FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close