Foråret er det bedste tidspunkt for hugorme-safari
FORÅR. Efter et halvt års lang underjordisk dvaleperiode begynder han-hugormene nu at krybe frem fra vinterhiet – lokket af de første solstråler i marts. De holder sig endnu nær ved vinterboet, såfremt vejret skulle skifte. Det er i foråret at det er bedst at gå på hugorme-safari. Slangerne er endnu sløve i den tidlige forårssol og er langsommere til at flygte. Der er derfor muligt at komme ret tæt, hvis man går stille uden at trampe. Af samme årsag sker der derfor også en del hugormebid i foråret. Det er altid vigtigt at have respekt for hugormen og aldrig tage den op i hånden.
Skifter klædedragt inden hunnerne dukker op
I løbet af de næste par uger begynder hannerne at skifte ham. Slangehuden løsnes og man kan se at deres skarpe orangerøde øje bliver sløret og blålige som følge af det forestående hamskifte. Efter hudskiftet fremstår hannerne i klare, ofte kontrastrige farve, hvor det mørke zig-zag mønstrer træder tydeligt frem på en ofte grå bund. Nu er de klar til at tage imod hunnerne og bliver mere livlige.
Fede hanner har de bedste chancer for hunner.
Hun-hugormene dukker typisk først op en måned senere end de første hanner – og snart efter begynder parringsspillet, hvilket er en hård omgang for hannerne. I hele parringsperioden, der kan vare ca. en måned, indtager hannerne ikke føde, men lever af de fedtdepoter, de fik opbygget inden vinterdvalen. De skal ikke blot opspore en hun, men også brydes med andre hanner om pladsen. En han, der ikke har opbygget et tilstrækkeligt fedtdepot til at klare parringsperioden, opgiver og begiver sig straks mod dens sommerkvarter, der kan ligge over 1 km fra vinterkvarteret og parringsområdet.
Sådan oplever du bedst en hugorm
Tag ud i foråret på lune solskinsdage. Gerne sidst i marts eller begyndelsen af april. Slangerne opleves bedst inden det bliver for varmt. Gode områder kan være solbeskinnede hedeskråninger eller større lysninger i skovmoser, hvor det er muligt for hugormen at lade sig opvarme af solen. Slanger kan kun høre dybe toner og kan således ikke høre mennesker, der snakker. Til gengæld er slanger meget gode til at registrere vibrationer – og den vil dermed ofte registrere dig i god tid når du kommer gående ad stien. Det er derfor vigtigt at gå med lette skridt, hvis du vil opleve en hugorm tæt på.
Læs mere om hugormen