Gode råd til at overnatte i bilen

Overnatning i bilen kendes nok mest fra udlandet, men det er også muligt i Danmark. Foto: Diana Vyshniakova, Dreamstime.com.

Af Christine Tramm. Bemærk, dette indhold er sponsoreret. 

Corona har sat en stopper for mange rejser i året, der er gået. Umiddelbart, ser virussen ikke ud til at forlade vores liv foreløbigt, men derfor skal vi da ikke snydes for at kunne drage ud på nye og spændende eventyr. Heldigvis bor vi i et land, der byder på masser af skøn natur og dejlige aktiviteter. Find din indre eventyrer frem, pak bilen og drag på tur i det skønne danske land. En fantastisk mulighed for at få en på opleveren er at tage på en tur i naturen, der strækker sig over flere dage, hvor I kan overnatte i bilen. Er jeres bil for lille til dette formål, er det måske på tide med en ny bilhandel. Her kommer de bedste tips og tricks til at få en god oplevelse med at overnatte i sin bil. 

Du må ikke parkere din bil på privat område for at overnatte – uden ejerens tilladelse. På offentlige rastepladser i Danmark er det tilladt at parkere og i princippet overnatte en enkelt nat i bilen, men overnatningen må ikke få karakter af camping. D.v.s. at det er ikke tilladt at slå et fortelt op eller at brede en presenning ud eller lignende. Kilde: FDM.

Forberedelse er nøgleordet 

Det er næppe første gang, du hører at forberede er key. Det siger sig selv, at det ikke er den mest luksuriøse oplevelse at sove i sin bil, frem for en overnatning i en lækker hotelseng med en tyk blød madras samt lækre dyner og puder. Men har du forberedelsen i orden, behøver overnatningen i bilen ikke være en dårlig eller ukomfortabel oplevelse. Først og fremmest indebærer forberedelsen at tjekke op på vejrforholdene på det givne overnatningssted. Hvis I ved, hvor I vil overnatte, har i mulighed for at pakkende passende dertil. Vejrforholdene siger noget om, hvor meget tøj og grej i skal medbringe. Hvis forudsigelserne siger at det bliver meget varmt, kan enkelte tæpper og et myggenet måske være en god ide. For hvem gider dele soveværelse med myg og andre insekter, når I får behov for at rulle vinduerne ned om natten? (udluftning er vigtigt) Melder prognoserne, derimod, kulde, kan varmt uldent undertøj samt varmeelementer anbefales at medbringe. Husk at bilen er slukket når I sover, og I har derfor ikke mulighed for at blive kølet ned eller varmet op af air condition. Derudover, er der mange andre vigtige ting at få pakket bilen med også. Hvis I gerne vil undgå at famle i blinde om natten, husk da lommelygte med dertilhørende ekstra batterier. Har I ikke parkeret på en stor rasteplads med gode toiletforhold, kan det også være ganske rart at have medbragt toiletpapir hjemmefra.

Det er ikke tilladt at campere på strande i Danmark, hvor der som her er opslået et telt ved siden af bilen. Det er dog normalt ikke forbudt at hvile sig (sove) i selve bilen én nat på strande, hvor bilkørsel er tilladt.

Gør det så bekvemt som overhovedet muligt 

En overnatning i bilen er, som sagt, ikke som en overnatning på et femstjernet hotel. Det betyder dog ikke, at det skal være en decideret ukomfortabel overnatning. Der findes mange muligheder for at øge niveauet af komfort, og så længe I har indstillet jer på, at det ikke er som i en seng, vil I hurtigt og nemt blive positivt overrasket over, hvor komfortabel en overnatning i jeres bil kan være. Afprøv bilens muligheder hjemmefra, så I hurtigt og effektivt kan redde op til nattesøvnen, når I befinder jer ude på jeres eventyr. Kan bagsæderne lægges ned, og i så fald, hvor langt? Er der plads til at brede liggeunderlag ud ovenpå sæderne? Hvor mange tæpper og puder har I behov for, for at kunne falde dejligt i søvn? Medbring lige præcis det antal af bløde elementer I har lyst til, for at skabe den bedste og mest komfortable overnatning for jer som overhovedet muligt. 

Medbring en god køletaske

Uden mad og drikke duer helten ikke. Dette gælder selvfølgelig også når man er på eventyr i naturen. Mad og drikke er noget, vi indtager for at holde os i gang og i live, men det er heldigvis også forbundet med hygge. Selv hvis I befandt jer i en blød seng på et lækkert hotelværelse, ville I sikkert indtage snacks. Snacks kan optimere enhver situation og bidrager også til lidt ekstra hygge. Med en god køletaske har I mulighed for at medbringe jeres yndlingsmad og – drikkevarer. Derudover giver køletasken jer også muligheden for at spare lidt ekstra penge, da I ikke er tvunget til at holde ind på diverse restauranter og tankstationer for at købe mad. 

Særligt i varebiler (gule plader) kan det være komfortabelt at overnatte bag i bilen på en løs madras eller lignende. Her fra en rasteplads i Norge. Foto: Juan Ignacio Polo, Dreamstime.com.

Selvom denne guide er skrevet med henblik på en tur i den danske natur, kan du sagtens tage rådene med dig på en lignende tur i udlandet. Dog kan sådan en tur godt kræve en smule mere planlægning. I Danmark er der ikke nogen problemer, men i visse andre lande er der restriktioner og regler for kørsel og overnatninger. I, blandt andet, Østrig skal man betale for at køre på motorvejene, og det er ulovligt at overnatte på rastepladser. Undgå derfor unødvendige og dyre bøder ved at have forberedt jer hjemmefra. 

Vær opmærksom på at der er forskellige regler for overnatning i bil i Europa. Se oversigten her fra FDM: Regler for overnatning og camping i Europa. Vær desuden opmærksom på at man mange steder i udlandet fraråder overnatning i bil på grund af sikkerhed.

Kilder: FDM.dk, DKnyt.dk, Nordjyske.dk.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE