Boganmeldelse: Tag børnene med på sanketur       

At samle og bruge de vilde planter i naturen er også noget for børn. En ny bog viser, at det både er nemt og sjovt at tage på ud og finde råvarerne til børnevenlige retter.

Læst af naturskribent Søren Olsen

At plukke eller sanke vilde planter, bær og svampe er blevet lidt af en folkesport, og man kan sagtens have børnene med, mener kogebogsforfatter Julia Karla, der har fået udgivet bogen ”Tag børnene med på sanketure” på Muusmann Forlag. Bogen henvender sig til børnefamilier, der gerne vil prøve at gå på jagt efter spiselige ingredienser, men er nybegyndere eller ikke har så stor erfaring. Og den indeholder også nemme opskrifter med de planter, man har fundet.

Tv. Friskpresset juice med skvalderkål er sundt og lækkert. Mf. Ude at plukke ramsløg med mor. Th. Fedtebrød med martsviol og skovsyre bliver man aldrig træt af. Fotos: Julie Karla.

Tips om skvalderkålssugerør:
Når planten er stor og flot sidst på sommeren, får den stængler, der er helt hule indeni. De kan bruges som sugerør. Naturens egen sugerør! 
Kilde: Tag børnene med på sanketur

Der sker noget magisk, når børn kommer ud i naturen, hvor de er til stede i nuet på en anden måde end voksne. Børns nysgerrighed er smittende. Det mærkede forfatteren selv, da hendes egne børn begyndte i en skovbørnehave. Børn er faktisk de sejeste til at smage på dét, som naturen har at byde på. Forfatteren har tidligere skrevet et par kogebøger med økologiske råvarer, men hun synes at der manglede en sankebog for folk, som måske ikke lige er botaniske eksperter eller uddannede kokke.

Den velskrevne og inspirerende bog beskriver et mindre antal planter for årstiderne forår, sommer og efterår, der ledsages af opskrifter, som alle er lette at gå til. Blandt sommerens planter kan nævnes hyldeblomst, skovmærke, hybenrose og strandarve. Sidstnævnte er god at bruge i en sandwich sammen med flødeost!   

Opskrifter med skvalderkål:
Kilde: Tag børnene med på sanketur

Skvalderkålschips.
60-70 gram små blade med lidt stilk
1 spsk. olivenolie
¼ tsk flagesalt
Sæt ovnen på 150oC. Skyl bladene og vend dem med olivenolie og flagesaft i en skål. Hæld dem ud på en bageplade med bagepapir, og bag i den forvarmede ovn i cirka 20 minutter. Tjek dem undervejs og tag dem ud når de er sprøde. Drys eventuelt med lidt ekstra flagesalt og så er de klar! 

Juice med skvalderkål.
4 håndfulde små bladskud
4 pærer
80 gram broccoli
1 lime uden skræl
7 gram ingefær uden skræl
Kør alle ingredienser igennem juicemaskinen og server.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE