Lyt og lær fuglestemmer.

Udvid dine naturoplevelser og lær fuglestemmerne at kende. Vi har herunder samlet de 10 fugle, som du oftest hører i skov, mark og have.

Lyt og lær 10 af de hyppigste fuglestemmer:

GULSPURVEN (Emberiza citrinella) tæller gerne til syv i sin sang: “En-to-tre-fire-fem-seks-syyyyyv”

BOGFINKEN (Fringilla coelebs) synger: “Det-det-det, kan jeg sig' li' så tit det skal være”

MUSVITTEN (Parus major) har mange lyde, men synger ofte “mu-svit, mu-svit, musvit”

RØDHALSEN (Erithacus rubecula) er en af de få fugle, der synger hele året. Sangen er lys og melankolsk.

SOLSORTENs (Turdus merula) sang er melodisk med bløde og dybe fløjtetoner. Fuglen kan efterligne lyde.

SANGDROSSEL (Turdus philomelos); Sangen gentages ofte 2-4 gange inden der forsættes med et nyt repertoire.

LØVSANGERENs (Phylloscopus trochilus) korte sang er lys og glad. Den starter med hurtige, klare fløjtetoner, der minder om bogfinkens, og ebber ud i lyse toner.

GRANSANGEREN (Phylloscopus collybita) findes både i løv- og nåleskov. Sangen er enkel og nem at genkende: gentagne “tjif, tjaf, tjif, tjaf, tjif, tjaf”

GÆRDESMUTTE (Troglodytes troglodytes). Den lille fugl har en høj og kraftig sang bestående af triller og klare fløjtetoner. Sangen kan høres hele året.

RINGDUEN (Columba palumbus) kaldes ofte også for skovdue. Den siger “skyd ikk' skovdue – stor flot skovdue…”

Hvordan synger fuglene?

Fugle har ingen strube med stemmebånd, men i stedet en slags ballon på den nederste del af luftrøret. Den kaldes trommen. Heri findes nogle hinder, der kan bevæge sig, når fuglen trækker vejret. Ved hjælp af hinderne kan fuglen frembringe forskellige lyde. Den tiltagende lysmængde om foråret sætter gang i fuglesangen, der har til formål at tiltrække en mage og forsvare et territorium.

Kraftigst fuglesang om morgenen.
De fleste fugle begynder at synge lige før solopgang. Fuglesangen er kraftig om morgenen og som regel det bedste tidspunkt at lytte.
Om dagen kan man også høre fuglesang, men langt svagere.
Om aftenen tager sangen atter til i styrke. Fuglene udnytter at der ofte bliver vindstille om aftenen, hvorved lyden bedre når i alle retninger. Lyd forplanter sig bedst i luft med en vis fugtighed – og netop henunder aften øges luftfugtigheden.
Om natten er der kun få arter, der synger. En af dem er nattergalen.
De fleste arter synger kun i sommerhalvåret – og særligt i forårsmånederne. Nogle enkelte arter som rødhals og gærdesmutte kan dog også høres synge om vinteren.

Kilder: Dof.dk, Fugle-net.dk. Lydoptagelser: Volker Arnold, Jarek Matusiak, Richard Dunn, xeno-canto.org. Featured foto: Rødhals/Molysme, Dreamstine.com.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE