Lyt og lær fuglestemmer.

Lignende artikler


Foto: NaturGrafik.dk og Dreamstime.com.

Det er herligt når fuglene synger. Særligt om foråret efter en lang vinter. Udvid dine naturoplevelser og lær fuglestemmerne at kende. Vi har herunder samlet de 10 fugle, som du oftest hører i skov, mark og have.

Lyt og lær 10 af de hyppigste fuglestemmer:

GULSPURVEN (Emberiza citrinella) tæller gerne til syv i sin sang: “En-to-tre-fire-fem-seks-syyyyyv” 

BOGFINKEN (Fringilla coelebs) synger: “Det-det-det, kan jeg sig' li' så tit det skal være” 

MUSVITTEN (Parus major) har mange lyde, men synger ofte “mu-svit, mu-svit, musvit” 

RØDHALSEN (Erithacus rubecula) er en af de få fugle, der synger hele året. Sangen er lys og melankolsk. 

SOLSORTENs (Turdus merula) sang er melodisk med bløde og dybe fløjtetoner. Fuglen kan efterligne lyde.

SANGDROSSEL (Turdus philomelos); Sangen gentages ofte 2-4 gange inden der forsættes med et nyt repertoire.

LØVSANGERENs (Phylloscopus trochilus) korte sang er lys og glad. Den starter med hurtige, klare fløjtetoner, der minder om bogfinkens, og ebber ud i lyse toner.

GRANSANGEREN (Phylloscopus collybita) findes både i løv- og nåleskov. Sangen er enkel og nem at genkende: gentagne “tjif, tjaf, tjif, tjaf, tjif, tjaf”

GÆRDESMUTTE (Troglodytes troglodytes). Den lille fugl har en høj og kraftig sang bestående af triller og klare fløjtetoner. Sangen kan høres hele året.

RINGDUEN (Columba palumbus) kaldes ofte også for skovdue. Den siger “skyd ikk' skovdue – stor flot skovdue…”

Hvordan synger fuglene?

Fugle har ingen strube med stemmebånd, men i stedet en slags ballon på den nederste del af luftrøret. Den kaldes trommen. Heri findes nogle hinder, der kan bevæge sig, når fuglen trækker vejret. Ved hjælp af hinderne kan fuglen frembringe forskellige lyde.Den tiltagende lysmængde om foråret sætter gang i fuglesangen, der bl.a. har til formål at tiltrække en mage og forsvare et territorium.

Kraftigst fuglesang om morgenen.
De fleste fugle begynder at synge lige før solopgang. Fuglesangen er kraftig om morgenen og som regel det bedste tidspunkt at lytte.
Om dagen kan man også høre fuglesang, men langt svagere.
Om aftenen tager sangen atter til i styrke. Om natten er der kun få arter, der synger. De fleste arter synger kun i sommerhalvåret – og særligt i forårsmånederne.

Kilder: Dof.dk, Fugle-net.dk. Lydoptagelser: Volker Arnold, Jarek Matusiak, Richard Dunn, xeno-canto.org. Featured foto: Rødhals/Molysme, Dreamstine.com.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,393FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close