Saft af forårets friske granskud

Lignende artikler

Fuglene synger, dagene er blevet lange igen og landskabets grønnes. Det er også nu at grantræerne sætter nye, friske og lysegrønne skud. Prøv at lave saft af granskud!

Af Marianne Riis.

Børnene kan fint være med når der skal plukkes granskud til gransaft.
Børnene kan fint være med når der skal plukkes granskud til gransaft.

Rødgran og sitkagran er Danmarks mest almindelige grantræer. I maj sætter granerne nye grønne skud, der er bløde og nemme at plukke. Pluk de friske skud fra større træer og pluk gerne lidt spredt, da skuddet er granens vækst. Det er nemt og hyggeligt at lave gransaft – og børnene synes at det er sjovt at være med.

De bløde granskud er nemme at plukke - også for børnehænder, men det kan godt tag elidt tid. Derfor er det fint, hvis flere hjælpes ad.
De bløde granskud er nemme at plukke – også for børnehænder, men det kan godt tag elidt tid. Derfor er det fint, hvis flere hjælpes ad.

Sådan gør du:

Pluk ca. 1 liter granskud (mindre kan også gøre det og mængdeforholdet tilpasses blot de øvrige ingredienser. Hæld ca. 3 liter vand sammen med de skyllede granskud i en gryde og lad det koge ca. 15 minutter. En del af vandet koges ind i processen.
Sørg for evt. gamle grannåle og kviste er sorteret fra inden granskuddene koges.
Efter ca. 15 minutters kogetid sies granskuddene fra. Har du ikke en si, så brug evt. et viskestykke som vandet hældes igennem (et viskestykke, der ikke er vasket med skyllemiddel).
Herefter tilsættes ca. 350 gram sukker og saften fra to citroner og saften får lov at koge op igen til sukkeret er opløst.
Til sidst hældes saften på flasker, der er rengjorte og skoldet med varmt vand på forhånd.
Jeg laver gerne det hele over bål. Det giver en særligt atmosfære og børnene elsker det! Et bålfad og en god bålgryde, der kan sættes direkte på ilden, klarer opgaven. Min egen bålgryde har jeg købt hos OutdoorCooking.

Vi tilbereder helst granskuddene over bål, men et komfur kan selvfølgelig også bruges.
Vi tilbereder helst granskuddene over bål, men et komfur kan selvfølgelig også bruges. Her en god, klassisk bålgryde fra
OutdoorCooking, der kan bruges til næsten alle formål.

Den færdige saft fortyndes med vand og nydes kold. Gransaften skulle kunne holde sig i ca. 14 dage i køleskab, men frys evt. en portion ned, hvis det er en succes.
God fornøjelse.

Den færdige saft.

Kilder: boerninaturen.dk, naturli.dk


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close