Ja, tak til sommertid om vinteren!

Bevar sommertiden - året rundt
Der er flere og flere ønsker og argumenter for at bevare sommertiden året rundt! Foto: Borakovskyy, Dreamstime.com.

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid – gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden.


Havemøblerne frem – uret frem. Havemøblerne tilbage – uret tilbage. Bl.a. sådan har danskerne i generationerne husket at stille uret to gange om året. Et kæmpe problem for nogle og en bagatel for andre. Faktisk er det mere end 100 år siden at sommertid første gang blev indført i Danmark. Det skete i 1916 i forbindelse med Første Verdenskrig, hvor der var behov for at spare på ressourcer. Under Anden Verdenskrig var sommertid også en fast del af urskivens rytme og varede flere år efter krigens afslutning. Det var dog først i 1980 – for snart 40 år siden, at sommertid blev gjort permanent i Danmark.

EU-kommissionsformand: Sommertid året rundt?
Der har længe været toner fremme om at ændre på sommertid/vintertid. Tidligere EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker foreslog på et tidspunkt at bringe dagslys til vinteren ved at gøre sommertiden permanent. I en stor europæisk rundspørge i sommers blandt EU-borgere indkom 4,6 millioner svar, hvilket er EU-rekord. Mere end tre millioner af svarene kom fra Tyskland. Af dem, der ønskes ændringer foretrak de fleste af beholde sommertid året rundt.

“De lyse timer efter skoletid og arbejde fordrer til udeliv”


Blandt de natur- og friluftsmennesker som NaturGuide.dk har talt med, er der også et udpræget ønske for at beholde de lange, lyse sommeraftener. “Det er det, der gør den danske sommer til noget særligt”, siger Jørgen Andersen, der til daglig er landmand, men også holder af at gå på jagt – og af naturen i det hele taget. Naturvejleder Niels Lisborg tilføjer, at de lange sommerdage også har en værdi for børn og unge, der i dag ikke er ude i naturen som vi var engang for bare 1-2 generationer siden – hvad enten det er en løbetur i skoven, en tur på stranden eller grillhygge i haven. Hvis vi indfører vintertid året rundt vil solen i junidage stå op lidt over kl. 3 om natten – og hvem vil få glæde af det? Her sover de fleste!

Sommertid året rundt vil gøre novemberdage længere efter skoletid. Foto: Dreamstime.com.


Også i Norge og Sverige er der mange fortalere for at afskaffe skiftet mellem sommertid og vintertid, men i sommertidens favør. Norsk Friluftsliv – en paraplyorganisation for 17 friluftsorganisationer (svarende til det danske Friluftsråd) taler varmt for at bevare sommertiden året rundt. Ved at indføre sommertid hele året vil vi få mere dagslys også i efterår- og vintermånederne, noget som er godt både for humøret og vores aktivitetsniveau, siger Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

DBU: Bevar sommertiden!

Sommertid vil være en klar fordel for dem, der ønsker at udøve udendørsaktiviteter og idræt. Dansk Boldspilsunion (DBU) har allerede været på banen og slå et slag for bevarelse af sommertiden. Det vil ramme foreningslivet hårdt, hvis en ekstra lys aftentime forsvinder i sommerhalvåret, mener DBU.

Stadig energibesparelser at hente.
I dag er det omdiskuteret om der er energi at spare ved at have sommertid, men ifølge energirådgiver Benny Hebsgaard fra NRGi, der landets største elsammenslutning, er der dog nogle indlysende besparelser at hente. “Når man sætter uret en time frem, betyder det, at vi i højere grad vågner med solen og har den til længere ud på aftenen. Vi har derfor mindre behov for elektrisk belysning i aftentimerne og opnår en naturlig besparelse der,” siger han til Aarhus Stiftstidende.

Også fra forskerverdenen lyder der fortaler for sommertid året rundt. Seniorforsker Mayer Hillman fra the Policy Studies Institute har tidligere i British Medical Journal slået på tromme for, at, vi helt dropper at stille urene tilbage, og gør sommertid til helårs-tid. I følge forskeren vil flere lyse timer give øget sundhed.

Idrætsudøvere og friluftslivet vil bevare sommertid året rundt.
Aktivt udeliv tilskyndes af flere lyse timer efter arbejde. Her en efterårstur i det nordvestlige Jylland. I følge avisen Nordjyske foretrækker to tredjedele af nordjyderne, at Danmark dropper vintertid. Foto: NaturGrafik.dk.

Omkring 70 lande verden over har sommer- og vintertid.
/MR

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder