Sådan får du nemt en skarp kniv!

En kniv er et uundværligt redskab – hvad enten det er i køkkenet eller i vildmarken. Læs her hvordan du simpelt holder din kniv…ja, knivskarp!

Alle der professionelt anvender en kniv kender betydningen af et skarpt og funktionelt knivblad. Mange danskere bruger knive i en eller anden udstrækning – om ikke andre steder, så i køkkenet. Og hvor er det bare en fornøjelse at arbejde med en god, skarp kniv! Både i felten som friluftsmenneske, jæger eller lystfisker, men så sandelig også i hverdagen hjemme i køkkenet. Jeg har spurgt venner og familiemedlemmer, hvornår de sidst har fået slebet knive. For de flestes vedkommende er det længe siden – og da emnet bringes op er vi enige om at “knivene vist godt kunne trænge til en omgang”.

Mange gode knivslibere på markedet, men vi er faldet for Lansky-sættet

Alle knive mister deres skarphed over tid, men med Lansky-knivslibersættet er det let at få skarpheden tilbage. Det er ret let at bruge. Man kan nærmest ikke gøre noget forkert når først den rette slibevinkel er valgt!

Der findes heldigvis mange effektive knivskærpere på markedet. Du finder bl.a. et stort udvalg i Jagtkataloget.dk. Efter at have testet flere forskellige er vi faldet for Lansky knivslibersættet. Det er ret simpelt og effektivt at bruge. Lansky knivslibesættet er et amerikansk produkt med en lang historie, der går mere end 40 år tilbage i tiden, hvor en ung medicinstuderende; Arthur Lansky Levine, søgte efter en måde, der kunne holde operationsknivene skarpe. I dag producerer Lansky også knive og multitools, men Lansky-knivslibesættet går stadig sin sejrsgang verden over. Og hvorfor så det? Jo simpelthen fordi at Lansky-knivsættet gør det let at slibe din kniv i den helt rigtige vinkel, hvilket kan være svært med en almindelig slibesten.

Let at slibe i den helt rigtige vinkel

Det praktiske ved Lansky-knivsliberen er at alle – uden forudsætninger, kan slibe knive i den rigtige vinkel hver gang. En nem måde til skarpe knive! Påfør en dråbe af den medfølgende olie på slibestenen og stryg op med rolige, lange strøg i hele stenens længderetning.

Kniven fastspændes blot i den medfølgende klemme, der enten kan håndholdes eller monteres på en holder, der købes separat. En styrestang monteret helt plant med slibeklodsen, stikkes gennem det ønskede vinkeløje i klemmen – og nu kan du slibe knivsæggen i den helt rigtige vinkel (se videoen herunder). Jeg sliber næsten altid mine robuste jagt- og outdoorknive i 25 grader, men vores bedre køkkenknive i 20 grader – og min ultraskarpe filetkniv i en 17 graders vinkel. Det er simpelt med Lansky-sættet! Det er smart at man kan slibe på begge sider af knivsæggen uden at tage kniven ud af klemmen. Det er blot at vende klemmen om.

Se sejleren Clark forklare brugen af Lansky-knivskarpersættet, der “still is going strong”

Flere udgaver, men vi er tilfredse med den billigste med tre slibesten

Lansky-sættet kommer i flere udgaver med forskellige grader af slibesten. Jeg tænker at de fleste er godt dækket ind med det billigste sæt, der indeholder tre slibesten – grov, mellem og fin. Det bruger jeg selv. Oftest kun “mellem-stenen” og den fine sten. Slut altid med den fineste sten! Vil man gøre sliberiet til en kunstart findes der sæt med flere sten og tilsvarende slibestensgradienter. De lidt dyrere sæt indeholder diamantslibesten, der i følge Lansky er designet til at “give your blade a professional, razor sharp edge every time“. Diamantslibe-sættet anbefales, hvis du ofte sliber dine knive eller sliber knive i hårdt stål.

Herunder kan du sammenligne aktuelle priser på Lansky-slibesæt fra forskellige butikker.

Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)

Holder/fod til Lansky-knivsliber

Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)
Efter et par minutter til hver kniv er alle mine knive nu knivskarpe. Det er faktisk en hel hyggelig beskæftigelse at sidde og slibe knive. Det kan både gøres ude i felten omkring bålet – eller hjemme i stuen til en god tv-serie.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE