Sangdroslen er tilbage

Lignende artikler

Akvavit, akvavit, akvavit – rigtig tit, rigtig tit, rigtig tit” synger sangdroslen (med lidt god vilje) oppe fra trætoppen. Hør den særprægede drossel her.

Forårstegn er der mange af, men fuglesangens tilbagevenden efter en lang, forholdsvis stum vinter, er vel det mest skattede tegn på forår af dem alle? Her er sangdroslen (Turdus philomelos) ingen undtagelse. Den ellers ret uanseelige, brune drossel, der er et nummer mindre end sin fætter solsorten, har en stemme, der i pragt og styrke bemærkes og høres vidt og bredt.
Den hjemvendte udenlandsdansker har tilbragt vinteren i det sydligste Europa eller måske endda i det nordlige Afrika. I marts vender den tilbage til Danmark, hvor den i ly af natten tager den lange flyvetur mod nord. Pludselige sidder den der og giver skov, have og hegn stemme igen.
akvavit, akvavit, akvavit – rigtig tit, rigtig tit, rigtig tit” synger den gentagne gange som et led i dens brede repertoire – som om den ved at danskerne lader op til påskefrokoster landet over.
Hør sangdroslen her:

Murermesterbolig.
I yngletiden – april-juni, lægger sangdrossel-hunnen 5-6 fine, blå æg i reden. Og netop reden er noget særligt. Nærmest en murermesterbolig. Redeskålens bund og inderside  bliver på det nærmeste muret op af spyt og gammelt, trøsket træ.

Sangdrosselrede
Sangdrossen lægger de fineste, lyseblå æg i en redebund muret af spyt og smuldret træ. Foto: NottsExMiner, CC BY 2.0, Wikipedia.

Mester i at spise snegle.
Af og til kan man på og omkring en flise eller sten finde mængder af smadrede sneglehuse, typisk lundsnegle og havesnegle. Det er sangdroslens særlige værk. Sangdroslen er specialist i at tage disse snegle og evner at slå deres hus i stykker ved at smadre dem mod en udvalgt sten.
/NL

Kilder: Dofbasen.dk, Naturhistorisk Museum. Lydoptagelse: Volker Arnold, xeno-canto.org.

ANNONCE
ANNONCE Kopiér
ANNONCE
ANNONCE

Seneste artikler

Det kribler og krabler i foråret. Tag ud og vær med.

Foråret er fyldt af liv - og krible krable. Tag med ud blandt de helt små dyr, der gemmer på masser af store overraskelser....

Fire truede fuglearter bliver fredet for jagt i Danmark!

Miljøminister Lea Wermelin har netop besluttet at stoppe jagt på tre globalt truede fuglearter og en art, der er i tilbagegang...

Når den venstresnoet lian snor sig højre om!

Forvirret? Så er du ikke den eneste. Dansk botanik går nemlig mod strømmen, hvis man sammenligner med ingeniører, arkitekter - og botanikere...
Annonce
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close