Sådan fjerner du en skovflåt – og holder dem på afstand.

Gør det til en vane at tjekke din krop når du har været ude i naturen.

Så små kan de være! En lille skovflåt-nymfe har bidt sig fast under en armhule.

Af Marianne Riis.

Der er forår i luften og flåterne er igen blevet aktive i naturen, hvor de små blodmider har som livets store mål at finde en vært. Som oftest er flåterne et ufarligt bekendskab, hvis man gør det til en vane at tjekke kroppen hver gang man har været på tur i naturen.
Borreliose er den mest udbredte infektion som overføres af flåter, men smitten er adskillige timer om at blive overført. Derfor husk at tjekke din krop. Flåterne kan i princippet sætte sig fast overalt på kroppen, men det er ofte steder som i armhulerne eller i skridtet at flåterne bider sig fast. Bemærk at nymferne (det unge flåt-stadie) kan være meget lille – kun 1 mm!

Middel mod flåter

Der kan i dag købes en del midler mod flåter. Du kan læse mere om midlerne på apotekets hjemmeside (annoncelink til tilbud).

Der er efterhånden flere midler i handlen som kan hjælpe os at værne mod flåter. Noget af den seneste udvikling er beklædning, der har anti-virkning mod flåter. Vi har på NaturGuide.dk ikke haft mulighed for at teste det endnu, men skal i løbet af sommeren bl.a. teste nogle anti-tick strømper. Der findes også spray og lignede der har en hæderlig effekt mod flåter. Vi har selv prøvet det klassiske middel Autan, der ikke kun virker mod myg, men også ser ud til at være et fint værn mod skovflåter, hvor midlet sprayes på strømper og benklæder. Midlerne kan købes på apoteket. Se apotekets online udvalg her (annoncelink til butik).

På apoteket kan du købe en del hjælpemidler mod flåter (annoncelink), der gør det nemmere at fjerne de små blodsugere.

Sådan fjerner du en skovflåt!

En pincet og til tider en lup er et fint værktøj til at fjerne en skovflåt. Som regel trækker jeg den selv af blot med neglene, men pas på ikke at klemme skovflåten, så du risikere at trykke kropsvæske fra flåten ind i bidet! Så er det bedre at bruge en pincet. Desuden er det væsentligt at få hovedet med op, hvilket kan være nemmere med en pincet. Skulle hovedet og munddelene blive siddende i huden er det ikke en katastrofe, men det kan skabe betændelse, så det er bedst at undgå.
Jeg renser gerne huden med noget desinficerende f.eks. apotekets desinfektions spray eller gel (annoncelink til butik). I den forbindelse har vi i øvrigt tidligere anmeldt det danske produkt Clean hands without water (annoncelink til butik), der slår alle bakterier ihjel og kommer i en robust beholder, der er let at have med på tur.

Generelt bør man undgå de gamle husråd så som at smøre flåten ind i margarine eller smøre den med neglelak – eller endda brænde flåten med en cigaret. Tag i stedet fat tæt nede omkring flåtens hoved og træk den af.

Hvor findes flåterne?

Flåterne trives bedst i et miljø, der ikke er for tørt. Her sidder en skovflåt og venter fra toppen af et græsstrå. Når den fornemmer at et varmblodet dyr (menneske) passerer forbi lader den sig falde og griber fast.

Flåterne kan findes i næsten al slags natur, men især i skove eller hvor vegetationen er tilpas høj til at oprette en vis fugtighed. Flåter er ret hårdføre, men trives bedst i et miljø, der ikke er for tørt og ikke er for vindudsat og soleksponeret. Du finder således ikke flåter på stranden.

Beskyttelse af hund og kat mod flåter

Vores hunde og katte er i noget højere grad udsatte for flåter end vi er. Allerede her i februar har vores hund slæbt de første flåter hjem. Der findes dog en del midler på apoteket som du kan læse mere om her: Beskyt din hund og kat mod lopper og flåter (annoncelink).

Skovflåt-hun
En skovflåt-hun, der er færdig med at suge blod. Hendes bagkrop er svulmet op og er på størrelse med en ært. Et sådan måltid er grundlag for flere tusinde æg, der kan blive til nye flåter.

Featured foto: Turtleman, Dreamstime.com.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE