Tag dit barn med på oplevelser i naturen

10 idéer til forældre, der vil lave aktiviteter med deres børn i naturen.

En del forældre landet over har vist stor opfindsomhed når det kommer til aktiviteter og oplevelser for de hjemsendte børn, hvor corona-smitten har betydet at skoler landet over er lukkede. Naturen er en fantastisk legeplads, hvor der både er plads til leg, motion og læring. Er du som forældre ved at løbe tør for gode aktiviteter, så har naturvejledere fra Naturvejledning Danmark udarbejdet et lille katalog med 10 idéer til forældre, som gerne vil lave lærerige og sjove aktiviteter i naturen med børnene.

Du kan se 10 naturvejlederes forslag her: Tag dit barn med på oplevelser i naturen.

NaturGuide.dk's egen naturvejleder har også nogle aktivitetsforslag:

Forskellige muslinger fundet på stranden.
  • Tag til kysten og samle sten og strandskaller. Sten kan efterfølgende derhjemme bruges til at male på og skallerne kan limes på et stykke karton, hvor de enkelte skaller navngives. Det kan blive en ganske flot vægdekoration. Se evt. hvad finder jeg på stranden.
  • Lugt til myrerne. Find en aktiv myretue i skoven – og prøv at holde håndfladen helt ned – få cm over myretuen. Myrerne vil sprøjte myresyre op på håndfladen. Lugt derefter til din hånd. En oplevelse de fleste børn vil kunne huske i lang tid.
  • Byg en hule eller bivuak i skoven eller i haven. Noget ethvert barn bør prøve. Se her hvordan du laver en nem bivuak for ca. 20 kr.
  • Lær at bruge dit ur som kompas. For de lidt større børn kan det være spændende at lære at bruge et armbåndsur som kompas. Se her hvordan.
  • Stjernehimlen (og læren om universet) et et fantastisk læringsrum. Lige nu lyser planeten Venus mod vest som himlens klareste stjerne. Større børn kan bruge en gratis app på deres mobil (se vores test). Ellers start med stjernebilledet “Karlsvognen” og Nordstjernen. Se mere i denne artikel; natorientering efter stjernehimlen.
  • Lav en fjerpen og skriv med usynligt blæk (for mindre børn sammen med en voksen). Tag ud i naturen og led efter en fjer. Kan du ikke finde en fjer, så brug et stykke tagrør eller et stift strå. Det usynlige blæk kan være mælk eller citronsaft. Se her hvordan.
  • Bag bålbrød. Bål er altid et kæmpehit, men grillen kan også bruges. Prøv at lave bålbrød med honning. De kan bages på en grillrist – enten på en grill eller et bålfad. Skal I ud i naturen og lave bål (f.eks. ved en shelterplads) så kan I evt. hjemmefra lave hjemmelavede bålstartere (sammen med en voksen). I kan også prøve at lave jeres egne skumfiduser, der efterfølgende kan ristes på bålet.
  • Farv æg med løgskaller. Påsken nærmer sig og man kan servere nogle flotte æg til påskebordet ved at koge dem (med skal) sammen med rødkål eller løgskaller. Prøv at lægge nogle hvide æg i en kasserolle sammen med løgskaller fra et par almindeligt løg. Det giver gyldenbrune æg. Rødløg er også fine. Kog æggene så de er hårdkogte, ca. 10 min, og tag dem op og se resultatet. Du kan også lave “guldæg” ved at koge æggene i en ca. ½ liter vand tilsat ca. 2 spsk. gurkemeje og 3 spsk. kaffegrums. Prøv dig frem. Æggene kan pilles og spises efterfølgende.
  • Lav fuglekasser eller insekthoteller. En god aktivitet er også at lave fuglekasser til havens fugle. Måske et pindsvinebo – eller et insekthotel.

Se også “Ud i naturen – i virusfrit terræn“.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder