Find kompasretningen ved hjælp af solen og dit ur

Lignende artikler

Find verdenshjørnerne uden kompas.
Her er et fif, der er godt at kende. Har du mistet orienteringen og har du ikke et kompas med på turen, er det stadig muligt at finde verdenshjørnerne ved hjælp af solen og dit armbåndsur.

Sådan gør du.
Tag dit ur af hold urskiven vandret i håndfladen. Drej uret så den lille timeviser ved dansk normaltid peger på solen. Forestil dig en ret linje lige midt mellem den lille viser og kl. 12-mærket på uret. Denne linje vil pege mod syd.
Når du kender syd, kan du også finde nord og dermed også øst og vest. Ovenstående gælder i Danmark og på den nordlige halvkugle. Ved dansk sommertid skal du korrigere vinklen ved at erstatte kl. 12 med kl. 1.
Metoden er ikke 100 % nøjagtig, men giver et brugbart fingerpeg om verdenshjørnernes placering.

Er du på den sydlige halvkugle f.eks. i Australien eller New Zealand, så vend urskiven så kl. 12 peger mod solen. Linjen midt imellem vinklen kl. 12 og den lille timeviser vil pege mod nord.

Hvad hvis jeg ikke har et analogt ur med visere?
Har du ikke et analogt ur med urvisere, så fortvivl ikke blot du kender klokken. Tegn en urskive på jorden, hvor den lille urviser (på den nordlige halvkugle) peger mod solen. Er klokken f.eks. 14.15, så tegn en urskive i sandet eller brug grene, hvor den lille viser er en fjerdedel forbi 2 på vej til 3 – og marker 12 i din urskive forholdsmæssigt. Som i eksemplet ovenfor vil syd ligge midt i mellem vinken på den lille viser og kl. 12-mærket.
/NL
Kilder: smartbushcraft.com, highlander-outdoor.com.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,499FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close