Find kompasretningen ved hjælp af solen og dit ur

Find verdenshjørnerne uden kompas.
Her er et fif, der er godt at kende. Har du mistet orienteringen og har du ikke et kompas med på turen, er det stadig muligt at finde verdenshjørnerne ved hjælp af solen og dit armbåndsur.

Sådan gør du.
Tag dit ur af hold urskiven vandret i håndfladen. Drej uret så den lille timeviser ved dansk normaltid peger på solen. Forestil dig en ret linje lige midt mellem den lille viser og kl. 12-mærket på uret. Denne linje vil pege mod syd.
Når du kender syd, kan du også finde nord og dermed også øst og vest. Ovenstående gælder i Danmark og på den nordlige halvkugle. Ved dansk sommertid skal du korrigere vinklen ved at erstatte kl. 12 med kl. 1.
Metoden er ikke 100 % nøjagtig, men giver et brugbart fingerpeg om verdenshjørnernes placering.

Er du på den sydlige halvkugle f.eks. i Australien eller New Zealand, så vend urskiven så kl. 12 peger mod solen. Linjen midt imellem vinklen kl. 12 og den lille timeviser vil pege mod nord.

Hvad hvis jeg ikke har et analogt ur med visere?
Har du ikke et analogt ur med urvisere, så fortvivl ikke blot du kender klokken. Tegn en urskive på jorden, hvor den lille urviser (på den nordlige halvkugle) peger mod solen. Er klokken f.eks. 14.15, så tegn en urskive i sandet eller brug grene, hvor den lille viser er en fjerdedel forbi 2 på vej til 3 – og marker 12 i din urskive forholdsmæssigt. Som i eksemplet ovenfor vil syd ligge midt i mellem vinken på den lille viser og kl. 12-mærket.
/NL
Kilder: smartbushcraft.com, highlander-outdoor.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE