Lær stjernehimlen med en mobilapp

Test af stjernehimmel-appen SkyView – gratis version.

Af naturvejleder Niels Dahlin Lisborg

Jeg har aldrig været særlig god til stjernehimlen – udover en håndfuld stjerner og planeter. Verdensrummet og universet har dog altid fascineret mig. Forleden aften da jeg ved sommerhuset gik en tur med hunden, stod stjernehimlen usædvanligt klart. Vintermørket havde forlængst lagt sig over landet. Det var koldt og skyfrit. Stjernehimlen kan være helt fantastisk flot når man er væk fra byens lyskilder. Planeten Venus lyste så klart over trætoppene at den genspejlede sig i en sø. Mod nord fandt jeg hurtigt Karlsvognen og Nordstjernen. Så var verdenshjørnerne da på plads.

SkyView Lite

En kollega havde på et tidspunkt givet mig et praj om en app til mobilen, der på fin vis kan fortælle om stjernerne. Appen hedder SkyView – og er lavet af udviklere fra Terminal Eleven. Jeg fandt den på Google Play og installerede gratis-versionen SkyView Lite. App'en er ret intuitiv. Når først den er installeret og man har givet de nødvendige tilladelser, så er det blot at pege mod himlen, hvor telefonens display vil gengive de synlige stjerner og planeter. Tryk på en stjerne og appen giver dig stjernens navn. Klikker man derudover på info-symbolet nederst på siden er der i mange tilfælde yderligere information – f.eks. om alle planeterne – dog kun på engelsk.

SkyView er let at bruge. Blot peg telefonen mod himlen og skærmen vil vise de aktuelle stjerner og planeter. Du kan også se stjernetegn, hvilket dog kan frakobles.

Mange muligheder – også i gratis-versionen

SkyView tilbyder en masse muligheder i gratis-versionen. Klikker man på menu-symbolet øverst i venstre hjørne, får man adgang til flere indstillinger. Man kan bl.a. under “display” til og fravælge horisontlinje, til og fravælge stjernetegn og tilkoble “night mode” – natbelysning, så mobilens display ikke lyster så kraftigt og generer det egentlige formål – at opleve himmelrummet.
Der er faktisk en hel del gode apps til stjernehimlen – bl.a. Night Sky og SkySafari, men SkyView gør det godt – og indtil videre er mit behov godt dækket ind med gratis-versionen, der i øvrigt også kan vise satelitter og den internationale rumstation. SkyView har efterhånden en del år på bagen, men indtil nu er den blevet vedligeholdt og opdateret på årlig basis. SkyView findes både til iPhone og Android og hentes henholdsvis i App Store og Google Play.

Planeten Venus spejler sig i en skovsø. Vinterstjernehimlen mod syd er domineret af det letgenkendelige stjernebillede Orion og himlens klareste stjerne Sirius.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE