Natorientering efter stjernehimlen.

natorientering

Nordstjernen viser vej.

På den nordlige halvkugle har menneskeheden igennem årtusinder kigget op og pejlet retningen efter Nordstjernen, Polaris – af og til også kaldet Polarstjernen.
For at finde Nordstjernen er første skridt at finde stjerneformationen Karlsvognen. De syv stjerner som Karlsvognen består af er en del af stjernebilledet Store Bjørn.

Karlsvognens klare stjerner er lette at finde på himlen, og de kan derfor også bruges til at finde andre stjerner – og særligt nemt netop Nordstjernen.
Jeg synes, måske med rollen som relativ ny forældre i frisk erindring, at Karlsvognen minder lidt om en barnevogn. Forlænger man den rette linje mellem de to stjerner, der danner forenden på vognen, ca. 5 gange, så pejler man lige op til en kraftig stjerne – Nordstjernen!

Find Karlsvognen og forlæng dernæst "vognens" ende ca. 5 gange i en ret linje. hvor Nordstjernen findes.
Find Karlsvognen og forlæng dernæst “vognens” ende ca. 5 gange i en ret linje, hvorpå Nordstjernen findes. Grafik: wikihow.com, creative commons /NaturGrafik.

Nordstjernen afviger kun 1 grad fra nord.
Nordstjernen er trofast og stabil i den klare nat som det bedste kompas. Nordstjernen står altid kun ca. 1 grad fra himlens nordpol. Af samme grund har stjernen været brugt til at navigere efter i århundreder før kompasset blev opfundet.
Lær stjernen at kende – og du vil altid kunne pejle retningen og verdenshjørnerne – uanset om du står hjemme i haven – eller langt ude i den nordiske natur.
/NL

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE