Sådan bager du populære brød i en gryde over bål.

Af Marianne Riis.
Normalt synes det måske ikke så spændende med en gryde som julegave fra svigermor, men denne havde jeg ønsket mig – og når ret skal være ret var det en fællesgave til min mand og jeg. En bålgryde fra OutdoorCooking.
Og det er faktisk ret fantastisk hvad man kan lave i sådan en gryde over bål. Jeg havde hørt, at man med succes kan bage velsmagende brød – direkte i en gryde over bålet. Det skulle afprøves!

Vi fik tændt op i bålfadet og godt gang i bålet. Efter et stykke tid med god kombination af ild og gløder, hang jeg gryden ind over bålet, ca. 20 cm over ilden – med ophæng i et hjemmelavet tre-ben-stativ lavet af tre birkekæppe.

Mens vi venter på brødene bliver færdige. Gryden er en 6 liters bålgryde fra OutdoorCooking.dk, der også er fin til mange andre former for bålmad – ikke mindst supper.
Brødene bliver ret hurtigt bagt. Kig til dem hyppigt.

Jeg hældte lidt olivenolie i bunden af gryden som fedtstof og derpå lagde jeg fire små brød ned i gryden og lagde låget på. Efter blot 3-4 minutter vendte jeg brødene (tjek gerne efter 1-2 minutter), der fik 3-4 minutter på den anden side.
Det var det! Brødene var færdige!
De lune brød var ret populære omkring bålet. Kombinationen af bagning og stegning af dejen i olivenolie gav en lidt speciel skorpe – nærmest lidt kageagtig. De blev spist og det er helt sikkert noget vi skal prøve igen.

Gryden var ret nem at gøre ren. Bunden tørrede jeg af henover noget mos og græs for at fjerne sod fra ilden. Det var ret enkelt. Derefter kunne gryden vaskes ren på normal vis.

Annonce
Brødene er færdige…

Opskrift på grydebrød:

15 g gær.
2 dl vand.
ca. 1 – 1½ tsk. groft salt.
1 – 2 tsk. olivenolie eller koldpresset rapsolie (solsikkeolie og majsolie kan blive påvirket af den meget høje varme, der er over bålet).
ca. 5 dl. hvedemel.

Fremgangsmåde:

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt herefter salt og olie. Hvedemelet tilsættes lidt af gangen.
Dejen hæves 20-30 min.
Ælt dejen sammen med lidt olie eller mel på hænderne. Del og form dejen i mindre boller/stykker, ca. 8 stykker i alt afhængig af hvor store de ønskes. Hæld lidt olie i bålgryden (en bålpande kan også bruges) og steg/bag dem i 3-5 min på hver side. Varmen skal være høj, dvs. gryden tæt på bålet og man skal vende dem nogle gange, da de ellers hurtige bliver for brændte.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Annonce