Den kanariegule Birdie kræver frisk luft og hjælper dig til et bedre indeklima
Som udgangspunkt ser jeg ikke mig selv som en, der mangler frisk luft. Jeg er ofte på vandreture – eller overnatter i det fri – MEN, jeg bruger også mange timer dagligt på kontoret – indendørs ved computerskærmen f.eks. når jeg skriver en artikel som den du læser nu. Her indrømmer jeg blankt at vi hidtil nok ikke har luftet ud så ofte som vi burde. Nogle gange måske først når hovedet bliver lidt tungt og turen hyppigere går ud til kaffemaskinen.
Ved et tilfælde faldt jeg over en ret smart dansk opfindelse, der måler indeklimaet – og på en ganske illustrativ måde indikerer at nu er det tid at lufte ud. En Birdie®!
Fuglen dratter død ned – og hænger med hovedet nedad, hvis du mangler frisk luft i rummet
Birdie® er udviklet af et par unge, danske iværksættere – og illusionerer en kanariefugl, der sidder på en pind. Når luftkvaliteten er dårlig, målt på rummets indhold af kuldioxid, så dratter fuglen ned af pinden – og hænger med hovedet nedad – indtil der er luftet tilstrækkeligt ud. Først da bringes fuglen til live igen – og genfinder automatisk sin plads i oprejst position, frejdigt på sin pind. Meget visuelt, enkelt og godt fundet på.
Kanariefuglen er et symbol på ren luft, fordi den blev brugt som advarselsalarm i kulminerne til langt op i 1980’erne. Kanariefugle er meget følsomme over for giftige gasser og vil derfor falde om og dø, før et udslip når at påvirke minearbejderne. Så længe der er liv i fuglen, kan man altså regne med, at luften er ren. Kilde: Wikipedia.
Ved kontakt til firmaet Birdie.design fik vi her i Naturmagasinet lov at teste fuglen. Jeg fik en kanariegul Birdie med hjem. Efter at have opladet “fuglen” med det medfølgende usb-c-kabel i 3-4 timer, så var det blot at få fuglen op at hænge. Batteriet angives til at holde 6 måneder inden næste opladning!
Døde straks da jeg bar den op i soveværelset på 1. sal
Jeg bar fuglen op i soveværelset, men den “døde” praktisk talt i mine hænder inden jeg fik den op på væggen – og jeg måtte bære den helt ud i haven og næsten give kunstig åndedræt inden fuglen genfandt livet.
Jeg har længe erfaret at jeg sover fantastisk udendørs, hvad enten det er i telt eller shelter. Jeg er sikker på at den friske luft gør en forskel for min gode nattesøvn. Nu er jeg blevet bedre til at lufte grundigt ud i soveværelset morgen og aften.
Med på arbejde
Min Birdie har fået en fast plads på kontoret. Her bruger jeg mange timer – og fuglen giver mig flere gange dagligt påmindelser om at lufte ud. Det er ret tankevækkende! Fuglen reagerer længe før at vi selv føler behovet – og kan til tider synes ret sensitiv. Den dratter af og til ned af pinden blot 30 minutter efter at der er luftet ud, men det siger måske mere om kontorets beskaffenhed. Nu står vinduet ofte på klem – og det har hjulpet!
Frisk luft og et godt indeklima giver en bedre og mere effektiv dag
Jeg kan mærke på min krop, min hud – og ikke mindst mit hoved at det er godt at være ude i frisk luft. Når jeg alligevel tilbringer utallige timer indendørs ved skrivebordet, så er det faktisk ret fedt at blive påmindet om at få noget frisk luft indenfor – og det gør Birdie ganske illustrativt når den hænger død ned fra sin siddepind. Et visuelt sprog, der er til at forstå! Hver gang jeg ser fuglen hænge med hovedet nedad, så åbner jeg et vindue – og jeg er ikke i tvivl om at jeg via Birdie nu får et bedre indeklima.
Frisk luft og et godt indeklima gør bare en forskel! Mennesker ændrer sammensætningen af den omgivende luft ved at forbruge ilt og afgive kuldioxid, sved, varme m.m. For børneinstitutioner er det faktisk indført i bygningsreglementet, at luften skal udskiftes ca. tre gange i timen. Det er ret meget! Det er noget enklere at lade “kanariefuglen” fortælle om det aktuelle indeklima.
Plusser og minusser
Birdie'n er ikke helt billig og koster i skrivende stund 1449 kr. Det er muligt at spare 10 %, hvis man går sammen og køber to – eller køber til 2 lokaler.
Designet er stilrent og enkelt og lavet i genbrugsplast. Det kunne dog være fedt, hvis man på sigt kunne få fuglen i en træ-udgave, der vil passe godt ind i den nordiske stil. Det er ikke alle, der indretningsmæssigt, kan indpasse en gul plastik-fugl på væggen i stuen. Gerne et touch af natur! Så tror jeg at fuglen vil komme til at hænge i langt flere hjem.
På plussiden tæller, at det er et ret smart koncept. Det er genialt at Birdie'n er så enkel og let at bruge – og at batteriet har så lang holdbarhed – og tilsyneladende kun skal genoplades hvert halve år. Den er let at hænge op – og taler sit tydelige sprog når det er tid til at lufte ud. Et godt indemiljø kan betyde en stor forskel for produktiviteten i virksomheder, men også for generel trivsel i hjemmet. På den baggrund synes Birdie at være en god investering. Jeg er blevet glad for min lille, gule fugl 😊, der kan købes direkte på Birdie.design (annoncelink til shop)