Mad på turen – når det både skal være nemt og godt.

Trek'n Eat – frit oversat “vandre og spise”. Ikke at man skal gøre det samtidig, men der skal nødvendigvis mad med på længere ture. Trek'n Eat er frysetørret mad pakket i vand- og lufttætte poser i et materiale, der kan bevare madens kvalitet og holdbarhed – selv på de mest lange og eventyrlige ekspeditioner. NaturGuide.dk har set nærmere på konceptet.

Frysetørret mad er en nem, men nærende løsning på velsmagende mad på turen. Den tilberedes på få minutter blot ved at tilsætte vand.

Af Marianne Riis. Artiklen er sponsoreret, men uafhængigt testet og vurderet af NaturGuide.dk.

Jeg kan godt lide at tilberede mad og råvarer over bål, men på mange ture er det en særlig udfordring af hensyn til plads og vægt at slæbe kød, grøntsager, køkkengrej m.m. med i felten. Ikke sjældent er vejret ikke altid optimalt til bål. Et velkendt alternativ blandt friluftsfolket er frysetørret mad, der hverken vejer eller fylder ret meget. En af de store aktører på det felt er Trek'n Eat.

Via Juniorgrej.dk har jeg fået mulighed for at teste forskellige versioner af de færdige retter fra Trek'n Eat. De små, lette pakninger behøver nemlig ikke kun at bruges på længere ture i vildmarken, men kan fint bruges på en sheltertur med familien. Vi har gerne en klassisk madpakke med til den første del af turen, men henunder aften er det genialt at koge lidt vand over trangia'et (der faktisk godt må bruges i statsskovene – også udenfor bålstederne) og derefter ganske enkelt hælde lidt kogende vand ned i posen. Lad det trække 5 minutter – og se det hele forvandle sig til et velduftende måltid. Også børnene synes det er sjovt at være med.

Kogende vand hældes ned i posen (der er angivet på siden hvor meget). Lad det trække nogle minutter – og maden er klar!

Ingen tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler

Jeg står næsten hver aften i køkkenet, så når vi er på tur er det faktisk også af og til rart med den nemme løsning. Særligt når jeg ved at maden er både velsmagende og nærende.
Noget af det gode ved Trek'n Eat er først og fremmest det store udvalg af retter. Der er næsten altid mulighed for at finde en favorit. Dernæst kan jeg godt lide, at der ikke er tilsat farvestoffer, konserveringsmidler eller additiver til kunstig smagsforøgelse.

En af mine egne favoritter er pasta med kylling og spinat.

Selv kan jeg godt lide udgaven med pasta med kylling og spinat. Den kan jeg virkelig glæde mig til. Børnene er også glade for bøf Stroganoff. Som min ældste på 6½ år udtrykte det “det er bare det bedste jeg har smagt“, men nu er en naturlig sult også et godt krydderi – kombineret med røde kinder og en hyggelig atmosfære på tur med familien.
En portion (der gør mig mæt) koster mindre end en burgermenu, men madværdien er noget helt andet og kan dække energiforbruget ved fysisk aktivitet som f.eks. vandring i kuperet terræn. Trek'n eat-måltiderne er baseret på ca. 600 kalorier per måltid.

Her står menuen på bøf Stroganoff.

Teknikken bag frysetørring og langstidsholdbarheden

De frysetørrede retter fremstilles ved at fødevarerne udsættes for øjeblikkelig frysning og derefter tørres i et vakuumkammer. Lidt teknisk betyder det at vandet i maden fjernes som damp. Alt, hvad der kræves for at genoprette maden er tilføring af varmt vand. I følge Treak'n Eat selv, så anvendes frysetørrede kvalitets-råvarer, så de fleste af madens indhold af vitaminer og mineraler bevares.

Trek'n Eat måltider har generelt en holdbarhed på hele tre år. Nogle dog kortere, hvilket fremgår af pakken. Ved pakningen fjernes ilten (oxygen) i posen og erstattes af nitrogen (kvælstof). Formålet med emballering af fødevarer i en nitrogenatmosfære er simpelthen at forhindre iltning (oxidation) af de forskellige ingredienser. Dermed kan maden holde sig intakt så længe. Nitrogen findes i forvejen naturligt i den luft vi indånder.

Også dessert

Desserten, her chokolade mousse, er populær. Der fås flere forskellige desserter.

Sortimentet af frysetørret mad er som tidligere nævnt ganske stort, men der findes også desserter i forskellige varianter, der kan booste energien – eller sprede hyggestemning omkring lejrpladsen. Vi har testet “Mousse au Chocolat” – som på pæredansk vel hedder chokolademousse? Det kan ikke være nemmere. Man river blot toppen af posen og tilsætter koldt vand. Dernæst piskes ned i posen med en gaffel, hvorefter chokoladecremen kan fordeles. Er der plads til et par bananer i rygsækken er det faktisk en god kombination med bananskiver sammen med chokoladen. Børnene elsker det!

Nogle af de forskellige varianter som vi har afprøvet kan købes hos Juniorgrej.dk, hvor du bl.a. også finder trangia stormkøkken, felt-tallerkener og kopper m.m.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer og henvisning og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

ANNONCE

Læs også...

ANNONCE

Mere fra NaturGuide.dk