Kantareller er en af de mest eftertragtede spisesvampe. De er forholdsvis lette at kende, men alligevel forveksles Almindelige kantarel (Cantharellus cibarius) ikke sjældent med Orangekantarel (Hygrophoropsis aurantiaca). Gå udenom orangekantarellen og gå efter den gode, ægte kantarel. Læs her, hvordan du kender forskel.
Af Marianne Riis.


Sådan ser du forskel på Almindelig kantarel og Orangekantarel – den gode og den dårlige.
Sidste år mødte jeg et ægtepar, der var på svampetur – ligesom jeg selv. Vi udvekslede lidt kurvekiggeri – og manden fremviste glad en flot samling af orangekantareller i den tro, at det var ægte kantareller. Stor var skuffelsen, da jeg måtte afsløre realiteten – og anbefalede at de undlod at tilberede deres fund. Godt nok smager Orangekantarel ganske mildt, men i de senere år er flere og flere begyndt at fraråde indtagelse af svampen, der i øvrigt har slægtskab med de giftige netbladhatte. Nogle tåler den og spiser den, men Orangekantarel er kendt for at kunne give mavebesvær.
Almindelig “ægte” kantarel

“Skovens guld” kaldes kantareller ofte. Almindelig kantarels kendetegn er netop den gule farve (der kan variere fra bleggul til orangegul) og den tragtformede hat, der har (set fra undersiden) , kraftige, nedadløbende forgrenede ribber. Hatten er typisk mellem 2-6 cm i diameter og hele svampen er ofte mellem 2-5 cm høj. Almindelig kantarel ligner en anden god en af slagsen – Bleg kantarel (Cantharellus pallens), der gerne vokser på god, muldrig bund og er lidt kraftige end Almindelig kantarel og har lysere stok. Begge er gode, velsmagende svampe.


Orangekantarel
Almindelig orangekantarel kan umiddelbart ligne Almindelig kantarel, men den mærkes meget blødere i kødet og har finere, tætte, bløde lameller på undersiden i forhold til den “ægte” kantarel, der har grove, faste ribber. Desuden har Orangekantarel næsten altid hul stok ved gennemskæring. Orangekantarel vokser i nåleskove.
Annonce:
Få styr på spisesvampene med bogen “Svampe du kan spise” – fra Saxo.

Almindelig kantarel dufter ofte ganske svagt af abrikos. Husk dog, at de ikke må spises rå.


Kilder: Miljøstyrelsen, fugleognatur.dk.