Soveposen, der vokser med barnet

Test af sovepose til børn
Børnesoveposen Elk Junior vejer kun 1 kg og fylder tilsvarende lidt. Her i den vandafvisende kompressionspose – vel og mærket inden komprimering.

Vi ser nærmere på den norske Elk Junior Flex børnesovepose, der er fyldt med gode detaljer – og tilmed vokser med barnet.

Af Marianne Riis.
Den fylder næsten ingenting – og vejer kun 1 kg. I forrige uge fik vi, via Juniorgrej.dk, fingrene i en justerbar sovepose til børn fra den velrenomerede norske producent Helsport, der fremstillede deres første soverposer tilbage i 1954. Helsport markedsfører gerne firmaet som “Skandinaviens førende telt- og soveposeproducent” – og det er måske ikke helt ved siden af. Nordmændene har i hvert fald flere gange været banebrydende og var bla. de første, der udviklede tunnelteltet.

Efterårstur med overnatning i shelter.

Sheltertur med børn - valg af sovepose
Far, mor, børn og hund – alle tog vi på sheltertur. Primært for samvær, nærvær og familiehygge, men også for at afprøve den norske børnesovepose Elk Junior i det danske efterår.

Vi fik mulighed for at teste soveposen Elk Junior Flex på en efterårs-familietur ved en herlig shelterplads i den kystnære Kollerup Plantage nær Thorupstrand.
Begge drengene på henholdsvis 4 og 6 år var hurtigt ret begejstrede for soveposen, selvom de i forvejen har deres egen. Posen har et behageligt inderstof (Airtex® microfiber, der tillader åndbarhed og transport af fugt ud af posen) og posen som helhed virker ikke stiv, men tilpasser sig blødt omkring kroppen.
Posen har to lag letvægtsfiber, der minimerer varmetab. Fiberen, der benyttes er det relativt nyudviklede Thermoguard 6000® – en dels varmere og lettere fiberblanding, men også mere komprimerbar fiber.
Posens udvendige materiale består af Helsports egen Airtex® 40D Ripstop, der er vandafvisende og slidstærkt.

Test af Elk Junior Flex
Elk Junior soveposen har et behageligt, blødt inderstof, Airtex® microfiber, der tillader åndbarhed og transport af fugt ud af posen. På ydersiden er soveposen vandafvisende.

Vigtigt at soveposen passer til barnet.

Modellen Elk Junior Flex er justerbar i længden fra 130 cm til 160 cm (omtrent svarende til tidsrummet fra børnehaveklasse til 6. klasse), så soveposen kan vokse med barnet.
Det virker ret simpelt. I fodenden af soveposen er der en lynlås. Fodenden stoppes simpelthen ind i “gabet” på lynlåsen, der efterfølgende lukkes sammen – og dermed bliver soveposen 30 cm kortere. “Betyder længden på soveposen noget”, kan man spørge – og ja det gør det! En sovepose, der er alt for stor giver en masse ekstra plads, der skal varmes op af kroppen. Passer soveposen til brugeren skal kroppen ikke bruge en masse energi på at varme den ekstra plads og luft i soveposen op. Det handler simpelthen om komfort!
Husk at soveposen varmer ikke, den isolerer! Det er barnet selv som opvarmer soveposen med sin kropsvarme. Derfor er det vigtigt med en god kvalitetssovepose, hvis det er til udendørs brug – ikke mindst udenfor sommersæsonen. Skal man blot sove hos en ven eller veninde på værelset, så kan det bedre gå med en af de billigere fra byggemarkedet.

Soveposen skal passe til barnet.
Husk at soveposen varmer ikke, den isolerer! Det er barnet selv som opvarmer soveposen med sin kropsvarme. Derfor bør soveposen ikke være større og længere end højst nødvendigt da kroppen derved skal opvarme ekstra plads og luft.

Mange gode detaljer, bl.a. pudelomme, hættesnøre og lynlås, der ikke bider sig fast i foret.

Elk Junior har rigtig mange gode detaljer. Bl.a. er der under hovedet en “pillow-pocket” – en pudelomme, hvor man kan folde en trøje, et håndklæde eller lignende ind – og derved pludselig have en hovedpude, der følger soveposen. Det er ret smart!
En vigtig detalje er, at soveposen også er forsynet med en hættestrammer, så man foroven kan tilpasse posen til hovedet og reducere varmetab.

En rigtig god ting er, at lynlåsen er let at håndtere – også inde fra posen. Soveposen kan åbnes fra begge ender.
Jeg har utallige gange selv kæmpet med lynlåsen i min egen voksensovepose, hvor lånlåsen har sat sig fast i foret på soveposen. Virkelig irriterende! Det har Helsport tænkt over. Lynlåsen er fæstnet på en bred, stiv kant, der ikke hænger fast i lynlåsen når man lyner op og ned. Derudover har soveposen en isolerende flap, der lukker op omkring lynlåsen når man ligger i posen. Det betyder at man ikke har huden direkte mod lynlåsen. En rigtig god detalje!

Der er en inderlomme med afskærmet lynlås i soveposen. Ikke noget jeg umiddelbart har savnet, men den er der. Helsport angiver også at der er refleks på lynlåsens flapper. Refleksværdien er ret begrænset, da vi prøvede med lommelygten i mørke, men lynlåsen er ikke svær at finde og kan let håndteres af et barn.

Sovepose til forår, sommer og efterår, men ikke frostvejr.

Soveposen kan anvendes forår/sommer og først på efteråret. Vi testede den i det sene efterår på en vindstille nat med en temperatur på ca. 5 grader. Det gik helt fint. Børnene sov inderst i shelteren og vi voksne flankerede ydersiderne.
Soveposers brug i forhold til den omgivende temperatur angives normalt ud fra den europæiske standard EN 13537, hvor der tales om komforttemperatur, komfort limit og ekstrem temperatur. Børnesoveposer er undtaget for denne standard, men Elk Junior svarer i følge standarden til en komfort-temperatur på 4 grader C (D.v.s. at en kvinde på 25 år, 160 cm og 60 kg kan forventes at sove “behageligt” i udstrakt stilling og holde varmen ved en udetemperatur på 4 grader.) og det er et ganske godt niveau når det tages i betragtning at de fleste udenætter foregår i sommerhalvåret. Nu skal man huske at en god nats søvn i det fri også medbestemmes af liggeunderlaget.
Et godt fif vil være at bruge en lagenpose inde i soveposen på kolde dage. Dels giver lagenposen ekstra isolering, men lagenposen beskytter også soveposen – og reducerer behovet for vask, da man kan nøjes med at vaske lagenposen.

Elk Junior Flex virker som en god kvalitetssovepose med masser af komfort. Med en pris på omkring 1100 kr. hører den ikke i den billigste ende, men posens udvidelsesmuligheder giver et ret stort aldersspænd og de mange gode detaljer gør at man får noget for pengene. Generelt er en fibersovepose et godt valg til børn. Elk Junior må maskinvaskes skånsomt på 40 grader, men må, som andre fiberposer, ikke tørretumles.

Helsport sovepose til børn
Elk Junior Flex virker som en god kvalitetssovepose med masser af komfort.

Elk Junior Flex fås i skrivende stund hos Juniorgrej.dk til kr. 1099,- Butikken forhandler også en lagenpose fra Trekmates® til 199,- der beskytter soveposen – og forlænger brugssæsonen.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE