Fuglekongen – Danmarks mindste fugl, vejer kun 5 gram.

Lignende artikler

Fuglekongen – Danmarks mindste fugl. Foto: Cliff Watkinson, CC BY-SA 2.0, Wikipedia.

Fuglekongen er noget særligt. Den vejer kun 5-6 gram, hvilket giver den titlen af Danmarks mindste fugl, men derudover er det en særlig tillidsfuld og aktiv fugl, der især kan opleves i nåleskoven.

Fuglekongen kan ses i Danmark året rundt. Den er både stand- og trækfugl. Om vinteren ses de små fugle ofte mange sammen, hvor de aktivt søger efter føde mellem træernes grene. Man synes ikke der bør være noget at finde på denne årstid – ikke desto mindre evner fuglekongerne at finde små insekter, bladlus og edderkopper som de ernærer sig af.

Lyse, høje stemmer mellem grenene.
Fuglekongerne bruger aktivt deres lyse stemmer, mens de ivrigt vimser rundt efter føde. Lyden er let at genkende når man først har lært sig fuglekongernes spæde, lyse vokal. ”Zi-zi-zi” lyder det vedvarende fra de små fugle. Desværre mister vi ofte med alderen evnen til at høre fuglekongen netop da tonelejet ligger højt.

Meget tillidsfuld.
Fuglekongen kan være forbavsende tillidsfuld – og man kan opleve fuglekonger, der vimser tæt omkring på få meters afstand, imens de ivrigt afsøger grenene for spiselige smådyr.
Særligt i meget kolde vintre bliver tusinder af fuglekonger tvunget til at søge mod syd fra vores nordiske nabolande. Mange vælger at overvintre i Danmark – andre forsætter længere mod syd.

Den lille fuglekonge kendes især på sin gule krone. Foto: Missy Osborn, CC BY-SA 2.0, Wikipedia.

Kongekrone på hovedet.
Bortset fra den gule stribe ovenpå hovedet er fuglekongen klædt i sparsomme naturfarver i brunlige og olivengrønne nuancer. Det gule ”krone” har givet fuglen sit danske navn. Hos hannen ses en mørkere, orange stribe i midten af de gule issefjer.

Bygger rede af edderkoppespind.
Fuglekongerne udnytter ikke kun edderkopper som en skattet fødekilde, men bruger også edderkoppens spind når der i foråret skal bygges rede. Ved brug af edderkoppespind bygger fuglekongen sin rede som en hængekøje, der fores med lav og mos. Reden placeres gerne højt i grantræer.

Kilder: dof.dk, fugleognatur.dk

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,404FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close