Når spætten trommer – hør lyden af forår

Lignende artikler

Stor flagspætte trommer aktivt fra sidst på vinteren med kulmination i marts-april. På den måde markerer hannen sit territorium og kalder på en hun. Det er forårstid! Foto: StockPhotoAstur/Dreamstime.

Stor flagspætte (Dendrocopos major) trommer med 20 hak i sekundet. Hør et af skovens tidligste forårstegn.

Et af de tidligste forårstegn i skoven er stor flagspættes trommen. Allerede i januar og februar sender flagspætte-hannen trommehvirvler gennem skoven, men trommeaktiviteten tiltager yderligere i marts og april. En unik kraniekonstruktion gør, at fuglen ikke får hjernerystelse når den udsender trommesoloer med en fart af ca. 20 hak i sekundet.

Generelt bruger spætterne deres næb mere end de fleste andre fugle. Udover at være et “sanginstrument” er næbbet også effektivt når der skal findes føde eller hakkes en redehule i et træ. Stor flagspætte formår at hakke hul i friske træer, men foretrækker syge eller døde træer, der er nemmere at hakke i. Særligt er bævreasp et populært redetræ, hvor de findes i rette dimensioner.

Slider tre næb på et år.

Flagspætten bruger næbbet så meget at der slides tre næblængder på et år. Ligesom vores negle vokser næbbets hornlag hele tiden ved basis i takt med at det slides i spidsen.

Stor flagspætte er Danmarks almindeligste spætte og findes både i løv- og nåleskove. Spætterne foretrækker som regel at tromme på gamle, døde træer eller grene da disse giver bedre resonans. Desuden byder skove med gamle, døende træer ofte på flere larver og andre insekter, der gemmer sig i træerme. Her en han, hvilket ses af den røde nakkeplet. Foto: Gert Hilbink, Dreamstime.com.

Ikke større end en solsort.
Stor flagspætte er vores almindeligste spætte. På trods af navnet er Stor flagspætte ikke større end en solsort. Navnet “flag”-spætte kommer sandsynligvis af det tyske “fleck”, der betyder plettet og refererer formentlig til de hvidplettede vingefjer.

Kilder: DOF.dk, Fuglene i Danmark, Meltofte & Fjeldså, Gyldendal. Lydfil: Jelmer Poelstra/xeno-canto.org. Featured foto: StockPhotoAstur, Dreamstime.com.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,112FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close