Stor humleflue – nuttet eller farlig?

Stor humleflue kan se ret skræmmende ud med sin lange sugesnabel. Foto: Jydy Gallagher CC BY 2,0, Wikimedia

Humlefluen kan skabe skræk og rædsel når den ses for første gang. Med sin lange snabel, der minder om en lang brod ser humlefluen da også ud til at kunne levere et stik, der kan mærkes! Men der er ingen grund til panik. Læs her om den fascinerende humleflue.

Fluernes kolibri.
Stor humleflue (Bombylius major) minder om en humlebi med en meget lang snabel, men er ”blot” en lodden flue. Snablen bruges til at suge nektar fra blomsterne og ikke til at stikke med, som mange fejlagtigt tror. Oftest har snablen samme længde som kroppen.
Når humlefluen suges nektar i foråret, opfører den sig nærmest som en kolibri. Den sætter sig nemlig ikke på blomsten som de fleste insekter, men står stille i luften foran blomsten og som en anden kolibri bruger den sin lange snabel til at suge af den næringsrige nektar.
Humlefluen har korte og spidse antenner samt en lang snabel. Det har humlebierne ikke og deres antenner er lange og buede. Foto: Richard Bartz CC BY-SA 2,5, Wikimedia
En snylter.
Stor humleflue ligner mere en bi end en flue. Kunsten at se farlig ud kaldes mimicry. En af fordelene for humlefluen er, at den har et vist forsvar alene ved at se farlig ud. Ved at ligne en bi har den muligvis også lettere ved at komme tæt på sit afkoms værter. Humlefluen snylter nemlig på blandt andet bier og hvepse som har jordreder.

Skyder med æg.
Ved at svirre foran indgangen til værtens bo, kan humlefluen svinge med bagkroppen og samtidig kaste et eller flere æg afsted mod værtens rede. Når larven er klækket kravler den selv helt ned i værtens larvekammer. Her spiser den både det pollen som er i kammeret samt værtens larve. Til sidst forpupper den sig i jordhulen indtil næste forår.
Humlefluen lægger også æg i blomster tæt på jordhuler, hvis det ikke er muligt at komme tæt nok på værtens rede. Når æggene klækkes kravler larverne selv ned i boet eller finder et lift hos en bi som bringer dem ned i larvekammeret.

Vidste du;
Humlefluen svirrer i luften som en kolibri når den suger nektar. Foto: Kumon CC BY 2,0

At der også findes humlefluer med korte snabler?

At humlefluens bagerste benpar i svirreflugt stritter bagud som på en myg?

At humlefluer mangler pollenkurve på benene?

At hannerne jager hinanden i høj fart under parringsspillet for derefter at dreje rundt foran hunnerne.

At humlefluerne er nogle af de vigtigste blomsterbestøvere i det tidlige forår.

Humlefluen er en af forårets vigtigste bestøvere af blomster. Foto: Sandy Rae CC BY-SA 3,0, Wikimedia
Fakta om Stor humleflue:
  • Stor humleflue kan variere fra 1-2 cm i kropsstørrelse.
  • Kroppen er kort og bred og dækket med hår hvor farven kan variere fra gylden og helt til mørkebrun.
  • Vingespandet er op til 25 mm med et tydeligt mørkt bånd over vingens øverste kant.
  • Ses om foråret, gerne i haver eller parker samt i skove, skovbryn og langs hegn.
  • Kan forveksles med bi, men humlefluer har blandt andet kun et vingepar hvor bier har to.

MR/

Featured billede: Frédéric Bridoux CC BY-SA 3,0, Wikimedia. Kilder: fugleognatur.dk, vestrehus.dk, naturporten.dk, danmarksinsekter.dk,

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder