Mimicry – kunsten at efterligne noget farligt

Lignende artikler

Svirrefluen volucella zonaria forveksles ofte af danske turister i Sydeuropa for at være en bi eller hveps.
Den store svirreflue Volucella zonaria forveksles ofte af danske turister i Sydeuropa for at være en bi eller hveps – og det er netop meningen. Fænomenet kaldes mimicry.

Kunsten at se farlig ud.

En læser har været på ferie i Sydeuropa og spørger i den forbindelse til nogle faretruende store bier og hvepse, der jævnligt blev set omkring deres ferielejlighed.

Det ene insekt er en kæmpestor, sort bi og det andet insekt var en meget stor, gul hveps.
Ud fra beskrivelsen og de medsendte fotos er vi ikke i tvivl om at den sorte bi er en såkaldt tømrerbi. Tømrerbien har vi tidligere beskrevet i denne artikel: Tømrerbien i træet.

Ligner en farlig hveps, men er blot en harmløs flue.
Den store, gule hveps derimod er slet ikke en hveps, men en flue. Det er en såkaldt svirreflue af arten Volucella zonaria. Denne meget store svirreflue benytter sig netop af svirrefluernes dygtige evne til at ligne bier og hvepse. Fænomenet kaldes mimicry. Mimicry er en betegnelse, der dækker over et dyr, der efterligner et andet dyrs eller en anden organismes udseende for at beskytte sig mod fjender. I dette tilfælde forsøger den harmløse svirreflue at beskytte sig ved at ligne en farlig hveps, der kan stikke.

Mimicry: Den ufarlige svirreflue på fotoet beskytter sig ved at ligne en farlig hveps.
Mimicry: Den ufarlige svirreflue på fotoet beskytter sig ved at ligne en farlig hveps.

Den store, gule svirreflue Volucella zonaria tiltrækker ofte en del opmærksomhed når den opsøger blomster. Den er udbredt i Mellem- og Sydeuropa, hvor den ofte ses i turistområderne. Arten kan også træffes i Danmark, men er her sjælden.
/NL

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,499FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close