Når musene søger ind i boligen.

Halsbåndsmusen er en behændig klatrer. Arten er den største mus, der gerne søger logi indenfor for vinteren.
Halsbåndsmusen er en behændig klatrer. Arten er den største mus, der gerne søger logi indenfor for vinteren.

Kalenderen siger efterår og temperaturen er begyndt at falde. Det betyder også, at mange mus leder efter et lunt og varmt vinterlogi. Det betyder, at mange beboelser i vinterhalvåret får besøg af små ubudne gnavere.

Ægte mus.
Det er dog ikke alle mus som søger ind i husene når vejret skifter til det koldere. De ubudne mus der kommer på besøg i husene er for størstedelen husmus og halsbåndmus. Begge hører til i familien af ægte mus. Musene kan i princippet dukke op i alle typer huse, men det er de huse der ligger tæt ved mark, skov, park eller store vildtvoksende haver som er mest udsatte.
En undersøgelse viser, at omkring hver femte har haft problemer med mus i huset og for sommerhusejere gælder det hver tredje.

I takt med at vejret bliver koldere søger musene ind i vores huse.
I takt med at vejret bliver koldere søger musene ind i vores huse.

Skadedyr.
Når det kommer til gnavere og skadedyr er det ofte rotter der er i fokus, men mus bør man også undgå i boligen. Mus kan nemlig smitte med mange af de samme sygdomme som rotter, eksempelvis salmonella og campylobacter. Dertil kommer, at mus ødelægger lige så meget som rotter. Mus spiser måske ikke meget, kun 3-6 gram føde om dagen, men de ødelægger langt mere end det. Ledninger, sæbe, stearinlys og for ikke at tale om alle former for fødevarer er nogle af de ting som mus ynder at rode rundt i. Husk altid at smide madvarer ud som musene har været i berøring med.

Mus kan få adgang til hus gennem selv små sprækker. En revne på 7 mm er nok.
Mus kan få adgang til hus gennem selv små sprækker. En revne på 7 mm er nok.

Nyttedyr.
Men når det så er sagt, så er mus også nyttedyr. Nyttedyr i den forstand, at de indgår som et meget vigtigt led i fødekæden og dermed er bytte for blandt andet rovfugle og pattedyr. Derfor er det også vigtigt, at man bruger fælder til at fange mus med som er kommet ind i huset og ikke gift. Giften kan nemlig overføres til rovdyrene i naturen når de spiser en forgiftet mus. En anden ulempe ved brug af gift er, at en forgiftet mus nogle gang kan gemme sig og lægge sig til at dø. Det kan frembringe en meget ubehagelig lugt i ugevis.

Der er de ægte mus (med store ører) der indtager vores huse i vinterhalvåret. Den traditionelle smækfælde anvendes ofte til at komme af med de uønskede beboere. Et stykke dadel, spegepølse eller lignende er ofte effektivt.
Det er de ægte mus (med store ører) der indtager vores huse i vinterhalvåret. Den traditionelle smækfælde anvendes ofte til at komme af med de uønskede beboere. Den placeres bedst langs væggen evt. dækket af en skråtstillet plade. Et stykke dadel, spegepølse eller lignende er ofte effektivt og bedre end ost, der kun foretrækkes af mus i tegnefilm.

Læs mere om mus.

Vidste du;

  •  At der er anmelderpligt til kommunen hvis man opdager rotter i huset, men ikke hvis man finder mus.
  • At mus har adgang til huset, hvis blot der er et 7 mm lille hul.
  • At det kun er i tegnefilm at mus er vilde med ost. Det bliver hurtigt for tørt og kedeligt og kan ikke anbefales til at fange mus med.
  • At mus og rotter godt kan bo under samme tag bare ikke i samme rum.
  • At mus også kan yngle og bo i glasuld og rockwool.
  • At mus ofte løber langs væggene. Det er også her at eventuelle fælder bør sættes op.
  • At mus elsker rosiner.

MR/

Kilder: samvirke.dk, idenyt.dk.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE