Blåbær eller mosebøllebær?

Blåbær
Blåbærsæsonen strækker sig normalt fra juli til september.

Der findes flere typer blå bær på markedet – og i den vilde natur. Læs her hvordan du skelner de rigtige, vilde blåbær.

Blåbær er et fantastisk bær, som ikke blot egner sig til et utal af opskrifter med sin dejlige smag, men også har et rigt indhold af gavnlige og sunde antioxidanter og vitaminer. Undersøgelser har blandt andet vist, at de kan mindske risikoen for forhøjet blodtryk.
Når det kommer til anvendelsesmuligheder er det næsten kun fantasien, der sætter grænser. Blåbær kan bruges på havregrøden, på yoghurten, i pandekagerne, i tærten, i en smoothie, til syltetøj eller som pyntebær på kager og desserter. Mulighederne er uendelige og man er næsten sikker på succes hver gang.

Vilde blåbær smager mere intenst og har uendelige anvendelsesmuligheder.
Vilde blåbær smager mere intenst og har uendelige anvendelsesmuligheder.

Når der tales om blåbær skal man være opmærksom på, at der findes flere typer af blå bær herhjemme. De hyppigst forekommende er mosebøllebær (Vaccinium uliginosum), amerikanske blåbær (Vaccinium corymbosum) og så de vilde, nordiske blåbær (Vaccinium myrtillus). Umiddelbart kan det være svært at se forskel på dem, men der er alligevel nogle kendetegn.

Amerikanske blåbær.
De amerikanske er oftest dem som man køber og dyrker i sin have. Ifølge Fødevarestyrelsen er det også disse bær, der oftest sælges i butikkerne under betegnelsen blåbær. De amerikanske, dyrkede bær er større og i modsætning til vores hjemlige, vilde bær er de lyse i frugtkødet. Hvis du køber dem i butikkerne skal emballagen også være mærket med oprindelsesland. På den måde kan man ofte se hvilken type der er tale om.

Se forskel på blåbær og mosebøllebær.

Hvis du selv vil ud i naturen og plukke bær, er det oftest almindelig blåbær og mosebøllebær som forveksles med hinanden. Men hvis man kigger på bærrene, så har mosebøllebær hvidt eller lyst frugtkød ligesom de amerikanske, hvor almindelig blåbær har mørkt, nærmest blåligt frugtkød, der farver voldsomt.
Grenene på blåbær er kantede og ofte grønne og bladene fint savtakkede. Grenene på mosebøllebær er runde og brune og bladene er helrandede. Mosebøllebær smager ikke helt så kraftigt som blåbær, men er også et fint bær, der har stort set samme anvendelsesmuligheder som blåbær.

Blåbær til venstre og mosebøllebær til højre.
Blåbær til venstre og mosebøllebær til højre. Er du i tvivl kan du lave “smatteprøven”. Maser du et blåbær mellem fingrene vil det farve dine fingre – i modsætning til mosebøllebær, der stort set ikke farver.

Fakta om Almindelig blåbær:
15-40 cm høj busk med grønne, kantede grene.
Bærrene er blå/sorte med et vokslag som får dem til at se duggede ud. De har mørkt frugtkød.
De første blåbær modner normalt i begyndelsen af juli, men i nogle år strækker sæsonen sig langt ind i september.
Saften farver tungen og fingre blåviolette (i modsætning til mosebøllebær).
De vokser gerne i skygge i skove med både bøgetræer og/eller nåletræer.
Bærrene Indeholder bl.a. C-vitaminer, jern, magnesium og karotin.

MR/

Kilde: Naturstyrelsen.dk, foedevarestyrelsen.dk, Wikipedia.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder