Kend dine blåbær!

Lignende artikler

Blåbær
Blåbærsæsonen strækker sig normalt fra juli til september.

Der findes flere typer blå bær på markedet – og i den vilde natur. Læs her hvordan du skelner de rigtige, vilde blåbær.

Blåbær er et fantastisk bær, som ikke blot egner sig til et utal af opskrifter med sin dejlige smag, men også har et rigt indhold af gavnlige og sunde antioxidanter og vitaminer. Undersøgelser har blandt andet vist, at de kan mindske risikoen for forhøjet blodtryk.
Når det kommer til anvendelsesmuligheder er det næsten kun fantasien, der sætter grænser. Blåbær kan bruges på havregrøden, på yoghurten, i pandekagerne, i tærten, i en smoothie, til syltetøj eller som pyntebær på kager og desserter. Mulighederne er uendelige og man er næsten sikker på succes hver gang.

Vilde blåbær smager mere intenst og har uendelige anvendelsesmuligheder.
Vilde blåbær smager mere intenst og har uendelige anvendelsesmuligheder.

Når der tales om blåbær skal man dog være opmærksom på, at der findes flere typer af blå bær herhjemme. De hyppigst forekommende er mosebøllebær (Vaccinium uliginosum), amerikanske blåbær (Vaccinium corymbosum) og så de vilde  eller nordiske blåbær (Vaccinium myrtillus) som nogle kalder dem. Umiddelbart kan det være svært at se forskel på dem, men der er alligevel nogle kendetegn.

Amerikanske blåbær.
De amerikanske er oftest dem som man køber og dyrker i sin have. Ifølge fødevarestyrelsen er det også disse bær, der oftest sælges i butikkerne under betegnelsen blåbær. De amerikanske bær er i modsætning til vores hjemlige, vilde bær lyse i frugtkødet. Hvis du køber dem i butikkerne skal emballagen også være mærket med oprindelsesland. På den måde kan man ofte se hvilken type der er tale om.

Se forskel på blåbær og mosebøllebær.
Hvis du selv vil ud i naturen og plukke bærerne, er det oftest almindelig blåbær og mosebøllebær som forveksles med hinanden. Men hvis man kigger på bærrene, så har mosebøllebær hvidt eller lyst frugtkød ligesom de amerikanske, hvor almindelig blåbær har mørkt, nærmest blåligt frugtkød, der farver voldsomt. Mosebøllebær er mere aflange end blåbær.
Grenene på blåbær er kantede og ofte grønne og bladene fint savtakkede. Grenene på mosebøllebær er runde og brune og bladene er helrandede. Mosebøllebær smager ikke helt så kraftigt som blåbær.

Blåbær til venstre og mosebøllebær til højre.
Blåbær til venstre og mosebøllebær til højre.

Fakta om Almindelig blåbær:
15-40 cm høj busk med grønne, kantet grene.
Bærerne er blå/sorte med et vokslag som får dem til at se duggede ud. De har mørkt frugtkød.
De første blåbær modner normalt i begyndelsen af juli, men i nogle år strækker sæsonen sig langt ind i september.
Saften farver tungen og fingre blåviolette (i modsætning til mosebøllebær).
De vokser gerne i skygge i skove med både bøgetræer og/eller nåletræer.
Bærerne Indeholder bl.a. C-vitaminer, jern, magnesium og karotin.

Vidste du:
At blåbær har været anvendt mod diarré i naturmedicin, da det menes at have en desinficerende og lægende virkning.

MR/

Kilde: Naturstyrelsen.dk, foedevarestyrelsen.dk, Wikipedia.

ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close