Utroligt: Kongeørn angriber hjort!

Fanget af automatisk vildtkamera: Kongeørn angriber sikahjort. Billederne bringes med tilladelse fra Zoological Society of London.
Fanget af automatisk vildtkamera: Kongeørn angriber sikahjort. Foto og copyright: Dr. Linda Kerley. Billederne bringes med tilladelse fra Zoological Society of London.

Utrolige billeder: En kongeørn angriber en sikahjort!
RUSLAND. Kongeørne (Aquila chrysaetos) har undertiden haft ry for at kunne angribe og dræbe selv større dyr som hjorte. Nu har billeder fra et automatisk vildtkamera afsløret nogle ret utrolige billeder! En kongeørn angriber en sikahjort! En asiatisk hjorteart, der er et nummer større end danske rådyr. NaturGuide.dk har kontaktet Zoological Society of London og fået lov til at bringe billederne.

Tilfældigt afsløret af et automatisk vildtkamera.
Forskere fra Zoological Society of London (ZSL) har i de seneste 5 år brugt fotofælder for at overvåge den sjældne sibiriske tiger i Lazovskii naturreservat i Primorje i det sydlige russiske fjernøsten.

Normalt afslører billeder fra disse fælder almindelige dyrearter – ofte sikahjorte, men i ny og næ også en strejfende tiger. Forskerne blev dog lamslåede da de rutinemæssigt tjekkede indholdet på en fotofælde, der viste noget radikalt anderledes. Kameraet havde optaget en sika der passerede fokusområdet, men mere end det! Den efterfølgende billedserie viser en voksen kongeørn, der pludselig angriber den overraskede sika.

Foto og copyright: Dr. Linda Kerley, Zoological Society of London.
Foto og copyright: Dr. Linda Kerley, Zoological Society of London.

Forsker troede ikke sine egne øjne.
“Jeg lagde mærke til ådslet af den døde hjort da jeg nærmede mig fotofælden under en rutinemæssig kontrol for at udskifte hukommelseskort og batterier, men der var noget forkert ved det. Der var ingen spor i sneen fra rovdyr og det så ud som om at hjorten var kommet løbende og pludselig bare var stoppet op og faldet død om” siger Dr. Linda Kerley fra Zoological Society of London, som leder overvågningsprojektet. “Det var først efter vi kom tilbage til lejren, hvor jeg så billederne, at jeg opdagede historiens sammenhæng. Jeg kunne ikke tro, hvad jeg så.”

Der findes flere eksempler i den naturvidenskabelige litteratur, der beskriver utrolige beretninger om kongeørne, der har angrebet ganske store dyr – fra prærieulve til hjorte. Et af de mest opsigtsvækkende eksempler er fra Norge i 2004, hvor en kongeørn angiveligt har angrebet og bortført en bjørneunge (omkring 3 kg), der kom tumlende efter sin mor. Det fortæller Dr. Jonathan Slaght fra Wildlife Conservation Society.

Foto: Dr. Linda Kerley, Zoological Society of London.
Resterne af hjorten. En automatisk fotofælde afslørede det forudgående drama. Foto: Dr. Linda Kerley, Zoological Society of London.

En sjælden hændelse at kongeørne angriber så stort et bytte
Forskerne understreger, at kongeørne ikke regelmæssigt angriber hjortevildt i den størrelse. Dr. Linda Kerley har studeret dødsårsager hos hjorte i 18 år i Rusland og oplyser at det er første gang hun støder på sådan en hændelse. Dr. Jonathan Slaght tilføjer: “I ​​dette tilfælde tror jeg at Linda blot var utrolig heldig og fik mulighed for at kunne dokumentere en meget sjælden, opportunistisk prædation.”

Kongeørnen i Danmark
I Danmark er kongeørnen en meget sjælden ynglefugl med kun få ynglepar i landet. Kongeørnen er Danmarks næststørste ørn med et vingefang på 190-225 cm – kun overgået af havørnen, der kan nå et vingefang på 250 cm. I Danmark lever kongeørnen primært af fuglevildt, men også harer og smågnavere. Også rævehvalpe er fundet på menuen. Kongeørnen æder også gerne ådsler, f.eks. fra trafikdræbte dyr.

Kongeørnen er en prægtig og elegant rovfugl, der først i nyere tid er genindvandret til Danmark. Foto: Niels Lisborg/NaturGrafik.
Kongeørnen er en prægtig og elegant rovfugl, der først i nyere tid er genindvandret til Danmark. Foto: Niels Lisborg/NaturGrafik.

Kilder: Zoological Society of London, dof.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder