Hvepseedderkoppen (Argiope bruennichi) er en relativ ny art i Danmark, hvor den blev registreret første gang i 1992. Arten har bredt sig fra Syd- og Mellemeuropa simpelthen ved at flyve herop.
De små, unge edderkopper spinder i sensommeren en tråd ud i luften, der gribes af vinden som en faldskærm – og trækker de små edderkopper ud til nye jagtmarker. Fænomenet kaldes “flyvende sommer”. Eneste ulempe for edderkoppen er, at den ikke selv er herre over hvor den bliver ført hen. De hvepseedderkopper, der f.eks. har koloniseret Æbelø nord for Fyn er således blevet ført ud over havet, hvoraf mange uden tvivl er landet skæbnesvangert i vandet. I dag er hvepseedderkoppen udbredt over hele landet og bl.a. fundet i det nordligste Nordjylland i 2007.
Mimikry – kunsten at se farlig ud
Hvepseedderkoppen tager man ikke fejl af. Med sin sort-gule hvepselignende bagkrop skiller arten sig ud fra alle andre danske arter. Det iøjnefaldende farvevalg er næppe tilfældigt, men skal efterligne advarselsfarverne, der bl.a. kendes fra gedehamsene, der kan stikke smertefuldt eller fra larven af blodplet, der er giftig. Selvom edderkoppen er helt uskadelig kan den beskytte sig ved at iklæde sig naturens traditionelle advarselsfarver. Den lader med andre ord som om den er farlig ved at ligne farlige arter. Fænomenet kaldes mimikry og er vidt udbredt i naturen.
I naturens verden over er der masser af eksempler på brug af advarselsfarver. Vores egne mariehøns bruger de skrappe farver til at vise at de smager grimt og er uspiselige. Det samme gør den europæiske ildsalamander og arter af sydamerikanske pilegiftfrøer.
Markerer sit spind
Hvepseedderkoppen hører til hjulspinderne ligesom korsedderkoppen, da dens spind har form som et hjul. Spindet adskiller sig dog fra andre hjulspind, idet hvepseedderkoppen forsyner sit spind med en tydelige, hvid zig-zag stribe gennem nettet. Denne markering betegnes i fagsproget som et såkaldt “stabilimentum” som måske har til formål at gøre nettet synligt for dyr og fugle, der ellers vil ramme ind i nettet og ødelægge det.
I Danmark er hvepseedderkoppens net næsten altid placeret lavt i vegetationen. Den foretrækker gerne tørre eng- og markarealer med mellemhøj vegetation. Her lever der mange græshopper som er en væsentlig føde for edderkoppen.