Kan mikro-størrelse skovflåter smitte med borrelia?

De er bittesmå! Som hovedet på en knappenål. Skovflåten ligner i larvestadiet overhovedet ikke en larve, men en miniature skovflåt blot med seks ben fremfor otte. Men kan flåten i larvestadiet også give borrelia?

En læser skriver at han opdagede et lille, rødt, kløende myggestik i knæhasen. Ved nærmere eftersyn var der en lille sort prik midt i “myggestikket”. Luppen kom frem og det viste sig at være en skovflåt i mikro-størrelse. Spørgsmålet lyder om så små flåter også kan overføre sygdomme?

Skovflåten har i larve-stadiet kun 6 ben. Risikoen for smitte med borrelia-bakterien er mindre fra flåter i larvestadiet, da larven ikke har suget blod fra en tidligere vært.

Meget lille risiko for Borreliose fra skovflåter i larvestadiet.

Sygdommen borreliose er den mest kendte og udbredte flåtbårne sygdom i Danmark. Når det gælder smitte med borrelia-bakterien er sandsynligheden for smitte dog mindre fra en skovflåt i larvestadiet i forhold til skovflåter i nymfestadiet og voksenstadiet. Det skyldes ifølge Miljøstyrelsen, at larverne sjældent bærer sygdomme, fordi overførslen fra hunflåt til æggene ikke fungerer særlig effektivt. Skovflåter i det ældre nymfestadie (der har 8 ben i forhold til larvernes 6 ben) har tidligere suget blod fra en tidligere vært – typisk en mus, og kan herfra videreføre borrelia-bakterien til mennesker. Skovflåterne suger kun blod én gang i hvert stadie.

Borrelia-bakterien kan potentielt overføres fra flåt til menneske indenfor 12 timer, men risikoen er stadig lille indenfor 1 døgn. Bakterien overføres fra skovflåtens tarm. Derfor er det altid en god ide at tjekke kroppen for flåter efter et ophold i naturen. 

TBE-virus

Skovflåter inficeret med TBE-virus (Tick-borne encephalitis-virus også kendt som centraleuropæiske hjernehindebetændelse) er endnu begrænset udbredt i Danmark og kendes især fra Bornholm, men også fra Tisvilde Hegn i Nordsjælland. TBE-virus findes i den inficerede skovflåts spytkirtler og kan derfor ret hurtig overføres til mennesker ved bid. Potentielt indenfor minutter. Alle flåtstadier – også larven, kan have TBE-virus da skovflåten kan videreføre virussen i sine æg. Det er derfor altid vigtigt at fjerne skovflåten ligeså hurtigt som man opdager den. Jo hurtigere, flåten bliver fjernet, jo mindre mængde virus kan nå at blive overført.

Kilder: Statens Seruminstitut, bolius.dk, Miljøstyrelsen/mst.dk, aktuelnaturvidenskab.dk.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE