Grøn frø – den spiselige

Lignende artikler

Grøn frø (Rana esculenta).
Det latinske navn esculenta betyder ”den spiselige”. Grøn frø hedder da også ”spiselig frosk” på norsk og ”ätlig groda” på svensk.

Grøn frø – set forfra. Foto: Niels Lisborg/NaturGrafik.dk.

Udseende:
Grøn frø er en ret stor frø. Hunnerne kan blive over 10 cm i kropslængde. Farven er som navnet angiver grøn, men ofte med sortbrune pletter særligt på benene, der virker helt kamuflagefarvet. Ned langs ryggen løber ofte en smal lysegrøn rygstribe. Den grønne frø har mere udstående øjne, der sidder oven på hovedet, hvor de brune frøer har øjnene på siden af hovedet.
Den grønne frø er oprindeligt opstået som en krydsning mellem latterfrø og kortbenet grøn frø.

Levevis
Den grønne frø er en varmekrævende art, der yngler meget senere end de brune frøer. Normalt begynder yngleaktiviteterne først i maj ved vandhullet. Først da er vandet varmt nok.

Udbredelse:
Grøn frø findes i hele Mellemeuropa samt England, Danmark og Sverige. I Danmark mangler den eller forekommer sparsomt i Nord- og Vestjylland samt nogle øer.

Kvækkende grøn frø. Foto: Niels Lisborg/NaturGrafik.dk.

Stemme:
Stemmen er høj og kraftig og et kor af grønne frøer kan høres op mod 1 km væk.

Særligt om den grønne frø:
Det latinske navn esculenta betyder ”den spiselige”. Grøn frø hedder da også ”spiselig frosk” på norsk og ”ätlig groda” på svensk. Det er kun frølårerne, der spises og smagen minder lidt om kylling. I Danmark er alle frøer imidlertid fredet så man skal købe dem fra udlandet, hvis man vil have fornøjelsen.

Kilder: Nordens padder & krybdyr; Kåre Fog, A. Schmedes, D. R. De Lasson, Danmarks dyreverden, b.5, A. Schiøtz. Lydoptagelse: Freesound.org.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close