D-dag for tusinder af tudser

Lignende artikler

Operation “landgang” er uundgåelig og ligger i tudsernes dna. Omkring midsommer har tusinder af haletudser udviklet sig til små padder med ben. Nu starter et liv på landjorden. Langt fra alle klarer overgangen fra vandet over den åbne søbred.

Af Marianne Riis

Skrubtudsen kan blive tudsegammel. Måske op mod 50 år. Ikke mange når den alder – og ikke alle klarer den første landgang. Foto: Dreamstime.com.

Varmen og tørken har reduceret vandspejlet i søen. Nogle vandhuller er allerede udtørret. For de fleste små haletudser er forvandlingen nu gennemført – de nåede det akkurat! Haletudserne har mistet halen og fået små ben og evnen til at trække vejret over vandet. Nu er det tid til at gå på land. En af de farligste dage i de små skrubtudser liv. En skrubtudse kan blive ældre end nogen hund eller kat. Selv har jeg en “gammel dame” boende i mit rabarberbed. Hun er måske 30 år? Og hvert år forsøger hun at vende tilbage til netop det vandhul, hvor hun engang for længe siden var en lille haletudse.

Tusinder af tudser går i land

Der er virkelig mange mini-tudser, der har forladt søen og nået ind på søbredden.

Tusinder af bittesmå skrubtudser (sammen med lidt frøer) har indtaget søbredden. Nu sker det! Flere små 10-15 mm minitudser dukker op ad vandet. Bredzonen er næsten sort af mini-tudser. Der er et sandt mylder af små padder. Som små haletudser var de delvist beskyttede, da skrubtudsernes haletudser er giftige for fisk. På landjorden er flere dyr dog mindre kritiske. Både snogen og pindsvinet tager sig gerne en tudse og er tilsyneladende ikke særligt følsomme overfor den voksne skrubtudses evne til at udskille et giftigt sekret.

Et mylder af tudser på vej på land.

En hejre står klar og snupper nogle af de små padder i færd med landgang. En krage har fået samme ide. Mini-tudserne er dog så talrige at mange klarer den – og overlever. Nogle får et kort liv og nogle bliver tudsegamle.

Fiskehejren har et godt øje til de små padder. Foto: Dreamstime.com.
De er små – de nye skrubtudser.
ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,500FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close