D-dag for tusinder af tudser

Operation “landgang” er uundgåelig og ligger i tudsernes dna.

Omkring midsommer har tusinder af haletudser udviklet sig til små padder med ben. Nu starter et liv på landjorden.

Skrubtudsen kan blive tudsegammel. Måske op mod 50 år. Ikke mange når den alder – og ikke alle klarer den første landgang. Foto: Dreamstime.com.

For de fleste små haletudser er forvandlingen nu gennemført – medio juni. Haletudserne har mistet halen og fået små ben og evnen til at trække vejret over vandet. Nu er det tid til at gå på land. En af de farligste dage i de små skrubtudser liv.

En skrubtudse kan blive ældre end nogen hund eller kat. Selv har jeg en “gammel dame” boende i vores rabarberbed. Hun er måske 30 år? Og hvert år forsøger hun at vende tilbage til netop det vandhul, hvor hun engang for længe siden var en lille haletudse.

Tusinder af tudser går i land

Der er virkelig mange mini-tudser, der har forladt søen og nået ind på søbredden. Foto: Niels Lisborg.

Tusinder af bittesmå skrubtudser (sammen med lidt frøer) har indtaget søbredden. Nu sker det! Flere små 10-15 mm minitudser dukker op ad vandet. Bredzonen er næsten sort af mini-tudser. Der er et sandt mylder af små padder.

Som små haletudser var de delvist beskyttede, da skrubtudsernes haletudser er giftige for fisk. På landjorden er flere dyr dog mindre kritiske. Både snogen og pindsvinet tager sig gerne en tudse og er tilsyneladende ikke særligt følsomme overfor den voksne skrubtudses evne til at udskille et giftigt sekret.

Et mylder af tudser på vej på land.

En hejre står klar og snupper nogle af de små padder i færd med landgang. En krage har fået samme ide. Mini-tudserne er dog så talrige at mange klarer den – og overlever. Nogle får et kort liv og nogle bliver tudsegamle.

Fiskehejren har et godt øje til de små padder. Foto: Dreamstime.com.
De er små – de nye skrubtudser.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder