Rødorm på ruten

pileborelarve

10 cm rød kæmpelarve

Lige foran os krydses vejen af en stor, tyk, rød larve! Det er rødormen! Pileborerens mægtige larve! En stor, rød orm næsten på tykkelse med min tommelfinger.

Af Marianne Riis.
Dagen startede som så mange andre ved skrivebordet og computeren – og efter at have siddet bag skærmen det meste af formiddagen, nærmer tiden sig til den daglige middagstur med hunden langs engene ned til søen og skoven. Det er en tur jeg ser frem til ikke mindst fordi turen ofte bringer spændende oplevelser med sig – med inspiration til nye artikler. Denne sensommerdag er ingen undtagelse.
Sommerfuglene flyver rundt i grøftekanten, mens vi traver mod skoven.

Græshopperne fortæller med deres sang, at det er højsæson for dem netop nu. Hunden forsøger forgæves at fange de fluer som drillende svirrer omkring os og en enkelt bi kommer da også inden for rækkevidde. Bien klarer frisag, heldigt for både bi og hund! Sommerfuglene har vi ikke set så mange af i år, men denne dag byder både på admiraler, randøjer, takvinger, dagpåfugleøjer og en enkelt lille kålsommerfugl.

Efter en stund er det tid til at vende næsen hjemad. Men knap er vi vendt om før vi pænt må holde tilbage. Lige foran os krydses vejen af en stor, tyk, rød larve! Det er rødormen! Pileborerens mægtige larve! En stor, rød orm næsten på tykkelse med min tommelfinger.

Rødormen vi mødte, da jeg var ude at gå med hunden. Foto: Marianne Riis.
Den voksne natsommerfugl med de karakteristiske sorte streger på vingerne. Foto: Wikimedia, entomart
Den voksne natsommerfugl med de karakteristiske sorte streger på vingerne. Foto: Entomart, Wikimedia.

Hunden kigger nysgerrig på den, men jeg holder den i stram snor. Det kan nemlig være en blandet fornøjelse at møde rødormen. Den er fascinerende med sine godt 10 cm og kraftige, røde farve, men når det så er sagt, så skal man være opmærksom, hvis man tager den op! Den ikke kun lugter fælt, men den kan også spytte, hvis den føler sig forstyrret. Derudover kan den med sine kraftige kæber bide! Et bid som både kan være ubehageligt og smertefuldt!
Jeg kan dog ikke lade være med lige at tage et par billeder af larven, der som voksen bliver til en grålig natsværmer. Kort efter forsvinder larven ind mellem træerne. Turen forsætter hjemad. Endnu en dejlig dag med den forunderlige danske natur – og igen inspiration til en lille artikel.

Rødormen kan lugte – og faktisk godt nappe. Man kan selvfølgelig bare lade være at tage den op.

Fakta om pileborer:
Larven lever 2 år inden den forpupper sig. Den lever i poppel, kastanje eller piletræer, men kan godt vandre imellem flere træer.
Som voksen bliver den til en nat
sværmer (Cossus cossus) med et vingefang på 6-7 cm. Vingerne er gråmeleret med sorte streger. Det er en natsværmer man kan høre, da de stive vinger under flyvning frembringer en summende lyd.
Sommerfuglen lever kun kort, da den næsten ingen munddele har og derfor ikke indtager føde som voksen.
Den er relativ sjælden i Danmark.

Kilde: Moths of Great Britain and Ireland, fugleognatur.dk

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE