Prepping? Forberedt på det værste!

Prepping kendes nok mest fra USA, men er udbredt over det meste af verden. Hvad er prepping? Og hvad betyder det at være prepper?

Prepping oprinder af det engelske ord “prepared”, der betyder forberedt. Fænomenet prepping dækker over at man forbereder sig på at klare krisesituationer i samfundet f.eks. i tilfælde af naturkatastrofer, krig eller pandemier.

Forestil dig, at der pludselig en dag ikke er strøm i stikkontakterne eller vand i vandhanen. Hvordan vil du klare dig når tv'et er dødt og telefonen ikke kan lades op? Radiatoren bliver kold og gulvvarmen forsvinder. Ovn og komfur virker ikke. Det er situationer som disse en prepper forbereder sig på.

Forberedt på eventuel krise – brochure udsendt til alle svenske husstande

I Sverige har staten udsendt en brochure til alle landets husstande “Om krisen eller kriget kommer” Brochuren omhandler, hvordan vi skal være bedre forberedt på konsekvenserne af alvorlige ulykker, ekstremt vejr, it-angreb eller militære konflikter og giver anbefalinger til ting, der er gode at have i hjemmet – fra konserves til varme tæpper, batterier m.m.

En “prepper” er forberedt på at klare sig selv i en krisesituation. Det indebærer bl.a. et lager af langtidsholdbar mad som konserves eller frysetørret mad, så man er uafhængig af forsyninger udefra i en periode.

At kunne sikre sig selv og familie, hvis samfundet kollapser

I forlængelse af den stigende interesse for friluftsliv herhjemme er der også i stigende grad flere danskere, der finder interesse i at lære at kunne klare sig selv – både i naturen og i samfundskritiske nødsituationer. Det er blevet populært at lave mad over bål, samle mad i naturen – og i det hele taget samle færdigheder til at overleve og klare sig i naturen. Begrebet “bushcraft” er grundlæggende det at have de fornødne færdigheder til at klare sig i naturen med de materialer og fødekilder, der findes derude.

Nogle preppere lærer sig at fiske og tager jagttegn som en mulighed for at skaffe mad i en krisesituation. Fra amerikanske sider beskrives også at en del af begrebet prepping er at kunne forsvare sig selv og sin familie mod de anarkistiske situationer, der ville kunne opstå i et samfund under kollaps.

Et solcellepanel, der kan sammenfoldes, oplader mobiltelefonen. En strømkilde uafhængig af elværker og den samfundsskabte elforsyning. Foto: Xenlumen, Dreamstime.com.

På grej og udstyrsfronten er moderne “survival gear” blevet tilgængeligt på forbrugerniveau bl.a. smartwatch-ure, der genoplades af solen, små transportable solcelle-paneler, der kan oplade telefoner og tablets eller mini-vandrenseanlæg, som f.eks. Lifestraw,(annoncelink til butik) der kan forsyne dig med rent drikkevand fra søer, vandpytter og lignende.

Læs også: Sådan laver du varm mad uden el. Det lille, klassiske stormkøkken fra Trangia leverer varen.

Med et simpelt stormkøkken som f.eks. Trangia (foto), der bruger husholdningssprit eller gas eller en Kelly Kettle, der bruger småpinde og kviste til opvarmning, er det muligt at fremstille varmt mad – uden elektricitet.

Nogle preppere lever sig dybt seriøst – næsten altoverskyggende, ind i rollen for til enhver tid at kunne klare krisesituationer, hvilket ses af flere amerikanske prepper-communities.
/NL

Der findes mange hjemmesider, især amerikanske, der er dedikeret til prepping med tips og tricks og gode råd, f.eks. USPreppers.com og thePreppingGuide.com. Danskere, der har interesse for emnet kan med fordel læse folderen udsendt af de svenske beredskabsmyndigheder Om krisen eller kriget kommer. Folderen findes på flere sprog, herunder engelsk.

Kilder: Msb.se, theprepared.com, uspreppers.com, thepreppingguide.com. Frontfoto: Roman Kanin, Dreamstime.com.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE