Se efter dyrespor i sne

Når skov og land dækkes af sne er det en god mulighed for at få et indtryk at det dyreliv, der ofte er lige udenfor. I haven vil der ofte være spor af mus, fugle og måske naboens kat. Måske også et egern? Tager man længere ud i landlige omgivelser vil sneen afsløre et varieret liv af dyrearter. Et godt sted at starte er en god bog om dyrespor f.eks. Dyr og Spor, der fås nedsat hos Tales.dk (annoncelink til tilbud) eller Lars Bangs klassiker Dyrespor, der fås hos Saxo (annoncelink til tilbud) for pt. kun 140 kr. Tag bogen med ud på tur. Det er både spændende og lærerigt at se på dyrespor. Hvad enten det er i haven, skoven eller det åbne land.

Musespor (til venstre) er talrige derude. Følg evt. sporet til musens gemmested. Egernsporet (midt) er let at kende. Egernet sætter sine bagben forrest i det spor den efterlader. Til højre ses spor af rådyrets klove, der i jægersprog betegnes som fod af dyr.
Musespor (til venstre) er talrige derude. Følg evt. sporet til musens gemmested. Egernsporet (midt) er let at kende. Egernet sætter sine bagben forrest i det spor den efterlader. Til højre ses spor af rådyrets klove, der i jægersprog betegnes som “fod af dyr”.

Sporjagt
Det kan være spændende at følge dyrenes spor. Følger du nogle rævespor vil du sandsynligvis også se, hvor ræven har gravet efter mus og måske fanget et bytte.
Måren er også let at kende. Den afsætter gerne sit spor i sæt to og to. Måren bevæger sig ofte i hop, hvilket ses af sporene.

Til venstre rævespor, der løber som en lang linie. Til højre mårspor, der afsættes i hop – to og to.
Harens spor er let at kende. Haren afsætter først forbenene og derefter de to bagben foran forbenenes aftryk.
Harens spor er let at kende. Haren afsætter først forbenene og derefter de to bagben foran forbenenes aftryk.
Ulven genindvandrede til Danmark i 2012. Ulvens fodspor ret stort; 8-12 cm uden kløerne. Typisk for ulvetrav er at bagpoten ofte sættes oven i forpotens spor, hvilket giver en afstand på 110-150 cm mellem hvert dobbelt fodspor. I midten ses fod af grævling. De lange kløer ses tydeligt i sporet. Til højre mårhundens næsten runde spor, hvor kløerne ses i sporet.
Til venstre odderens karakteriske glidebane-spor. Til højre: Snetunneler lavet af markmus.
Fugle laver naturligvis også spor. Ofte aftegnes fugles svingfjer i sneen ved at fuglen letter eller lander. Her er det fra en krage.

Kilder: Naturvejleder.dk. Featured foto: Ulvespor, Jevtic/Dreamstime.com.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE