Brændenældesnaps!

Lignende artikler

Som sendt fra himlen. Forårets nye, små brændenælde-skud er fine smagsgivere i en god kryddersnaps.

Fuglene synger og de grønne spirer myldrer frem overalt. Det gælder også for brændenælden som de fleste nok kender. Hvorfor ikke starte foråret med at udnytte de fine frisk topskud til en dejlig snaps. Det er både nemt og hurtigt.

Læs også: Brændenælde pesto.

Ingredienser:

  • To håndfulde brændenælder (kun de spæde og friske topskud bruges).
  • 1 flaske klar Brøndum snaps eller klar vodka (neutral).
  • Honning.
  • Et glas med skruelåg.

Fremgangsmåde:

  • Skyl de friske topskud.
  • Fyld nælderne i glasset og hæld snapsen/vodkaen over, så bladene er dækket.
  • Lad den trække 1-2 uger inden den filtreres.
  • Smag til med lidt honning, der runder snapsen lidt – efter smag og behag. Efter tilsætning af honning skal snapsen hvile nogle dage. Personlig foretrækker jeg, at den herefter trækker yderligere 4 uger. Faktisk har jeg en brændenældesnaps som er omkring et par år gammel og den smager rigtig godt. Efter lagring filtreres snapsen gennem et kaffefilter og hældes på flaske.

Snaps på brændenælde bliver flot mørkebrun. Smagen er kraftig og går blandt andet godt til ost. Bruger man de første forårsskud er snapsen klar til påskebordet.

Læs også: 10 ting du ikke vidste om brændenælden.

Snaps lavet på brændenælder. Til højre et glas med unge, friske brændenælder, der trækker på en neutral snaps f.eks. klar Brøndum.

Husk:
Ikke at plukke planter til madlavning i nærheden af trafikerede veje eller landbrugsmarker, hvor der sprøjtes.
At bruge handsker når du plukker brændenælder. Man kan dog godt plukke de friske topskud uden at brænde sig, hvis man blot stryger bladene ”med hårene” og så hiver dem af.

Vidste du;

At hvis man klipper brændenælderne ned vokser der hurtigt nye, friske skud op. På den måde kan man høste friske nælder hele sommeren.

At de friske topskud er rige på A- og C-vitaminer, mineraler som eksempelvis kalium, forfor og kisel. Derudover indeholder brændenælder mere jern end spinat.

At man kan fryse brændenælder ned til senere brug. Blot skal bladene blancheres i varmt og koldt vand inden de fryses ned.

At brændenælder eksempelvis kan bruges i omelet, gratin, salat, bagværk, i fars, supper, saucer eller te.

Læs også: Brændenældesuppe.

PS: Vi har også lavet brændenældesnaps fra højsommerens brændenælder med succes. Dog kun af plantens øverste skud og blade.
MR/

Kilde: Naturens spisekammer af Anette Eckmann.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,498FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close