Vilde svampe er rige på D-vitaminer

Markchampignon i naturen har højere indhold af D-vitamin end butikkernes dyrkede svampe.
Markchampignon i naturen har et højere indhold af D-vitamin end butikkernes dyrkede svampe.

Spis vilde svampe i den mørke tid og få vigtige D-vitaminer.

Mennesket kan selv danne D-vitamin ved hjælp af sollys (UV-stråler), men mange danskere får faktisk for lidt D-vitamin, hvilket sundhedsmæssigt kan være ret alvorligt da D-vitaminer har mange vigtige funktioner og bl.a. beskytter mod knogleskørhed, slidgigt.
Et panel af amerikanske forskere er kommet frem til at D-vitaminmangel spiller en rolle i 17 forskellige former for kræft såvel som ved hjertelidelser, slagtilfælde, forhøjet blodtryk, diabetes, depressioner, autoimmune lidelser, gigt og osteoporose, muskelsvækkelse og – smerter, paradentose og fosterskader.

Ligesom mennesker har svampe evnen til at producere D-vitamin, hvis de udsættes for solens ultraviolette stråler. Svampe, du selv har plukket, f.eks. champignoner på marker og enge er fyldt med D-vitaminer.
De fleste af de svampe vi køber i butikkerne er fremdyrket i væksthaller i mørke, hvilket fratager svampene de vigtige D-vitaminer.

Annonce:
Denne svampebog bør du eje! Find den her!

Allerede for flere år siden opdagede finske forskere at skovsvampe havde et meget højere indhold af D-vitamin end dyrkede champignoner. Og for et par år siden fremførte forskere fra Aarhus Universitet at kunstigt UV-lys kunne øge champignoners indhold af D-vitamin.

Spiselig rørhat. Finske forskere har påvist at skovsvampe har et meget højere indhold af D-vitamin end dyrkede champignoner.
Spiselig rørhat. Finske forskere har påvist at skovsvampe har et meget højere indhold af D-vitamin end dyrkede champignoner.

Det er påvist, at champignoners produktion af D-vitamin svarer til processen i huden hos mennesker efter solbadning. Svampene producerer ikke kun vitamin D2, men også vitamin D3 og vitamin D4.

Her om efteråret, hvor solen efterhånden står lavere på himlen og vi trækker i mere tøj, er det begrænset hvor meget D-vitamin vi danner i huden. Så er der ekstra god grund til at samle svampe i skov og mark.
/MR

Kilder: eatingwell.com, klogkost.dk, health.com, sund-forskning.dk.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE