Rødgranens røde blomster

Rødgranens røde blomster ses i april-maj.
Rødgranens røde blomster ses i april-maj.

Rødgranens jordbærrøde forårsblomster.
Rødgranen (Picea abies) er Danmarks almindeligste nåletræ og Skandinaviens vigtigste skovtræ. Navnet kommer af den rødbrune barkfarve, der især ses på unge træer og unge skud, men træet burde måske snarere være opkaldt efter de smukke, næsten jordbærrøde blomster, der ses om foråret i april og maj.
Hun-blomsterne sidder normalt øverst på træet og han-blomsterne længere nede. Han-blomsterne producerer masser af pollen til bestøvning af hun-blomsterne, men for at undgå at bestøve sine egne hun-blomster og risikere indavl, har træet udviklet et smart trick! Hun-blomsterne for oven i træet springer først ud, og ikke før de er bestøvet med pollen fra andre træer, udvikles hanblomsterne nedenunder.

Annonce


Hun-blomsterne er oprette, men når de er bestøvet bøjer de sig ned og udvikler sig til de velkendte, hængende grankogler, der bliver op til 16 cm lange.

roedgran_kogler02
Øverst i træet har de røde forårsblomster udviklet sig til store grankogler, der typisk måler 10-16 cm.

Pollenskyer og “svovlregn”
Han-blomsternes rigelige pollenproduktion kan i øvrigt stedvis farve skovbunden gul af pollen og vinden kan medbringe pollen, der kan samle sig som et gult lag på søer og vandoverflader. Dette naturfænomen betegnes “svovlregn” og ses også hos bjergfyr og skovfyr.

Rødgranens hanblomster kan producere store mængder pollen, der kan farve skovbunden og vandoverflader gule. Fænomenet betegnes "svovlregn".
Rødgranens hanblomster kan producere store mængder pollen, der kan farve skovbunden og vandoverflader gule. Fænomenet betegnes “svovlregn”.

Rødgranen vokser naturligt i vores nabolande, men træet er indført til Danmark i 1730 og blev især udbredt sidst i 1800 tallet under tilplantningen af de jyske heder.

Kilder: Træer og buske i landskabet/Helge Vedel, Skoven-i-skolen.dk.