Olli & zombie-salamanderne

Boganmeldelse af børneromanen “Olli og zombie-salamanderne”

Det er ikke så ofte at vi anmelder romaner og skønlitteratur i Naturmagasinet, men denne børnebog af Martin Gulnov, synes alligevel nærværende da den omhandler en forurening af vandmiljøet, der i disse år er højaktuel med døde fjorde, iltsvind og algevækst.

Børneromanen tager udgangspunkt ved et gadekær, der ligger i nærheden af en tyggegummifabrik. Alle vandhullets dyr er personificerede og lever et relaterbart liv med intriger, venner – det gode og det onde. Sidstnævnte i form af den sultne hejre og den grumme gedde – og senere ildere med prædikatet “pelsede ondskab”.
Hovedpersonen er den forældreløse salamander Olli, der sammen med sin gode ven bænkebideren Bo, der lider af allergi, pludselig står overfor store udfordringer da en gal fabriksejer, videnskabsmanden Dr. Bennard, udleder grønt slim fra fabrikken, der forvandler gadekærets beboere til brummende zombier.
Det er nu op til Olli og Bo at redde både vandmiljøet og de zoombificerede salamandere, der arbejder som slaver på tyggegummifabrikken.

“Jeg brugte bogen som “godnathistorie” til mine to, efterhånden store drenge på 10 og 11 år. Bogen er letlæselig og drengene lyttede opmærksomt alle kapitlerne igennem. Alt i alt en god fortælling, der er fint bygget op – og ender som det skal med at det gode sejrer og retfærdigheden sker fyldest.

Jeg kunne godt tænke mig at Martin Gulnov gennem fortællingen også havde sneget lidt ægte naturfaglighed ind i bidder blandt spændingen, der underbygger hvor fantastisk et liv, der faktisk udspiller sig i et sundt vandmiljø – f.eks. at gadekærets frøer kan trække vejret gennem huden og vandedderkoppen bor nede i vandet i sin egen dykkerklokke af luft etc. Her overgår virkeligheden næsten fantasien!
For drengene hoppede kæden lidt af da salamanderne i bogen tabte halerne når de blev forskrækket. “Far, det er da firben, der taber halerne”, udbrød de begge. Her måtte jeg til dels give ungerne ret, men salamandere besidder også evnen til at regenerere en tabt hale – men går videre end det og kan også regenerere andre kropsdele – hvad netop bogens gale videnskabsmand Dr. Bennard udnytter til at få sit eget ben til at vokse ud.

Olli & Zombie-salamanderne er en meget fantasifuld fortælling. Måske så fantasifuld at det tager lidt af miljøbudskabet, men måske er det fordi jeg læser med voksne briller. Adspurgt drengene er bogen – med deres egne ord, “god og spændende“.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE