Verden over er naturen forsat under pres. Nu har regeringer og domstole i tre af verdens lande skredet til en utraditionel handling og givet naturområder status som juridiske eksistenser.
Naturen er under pres fra mennesker, ikke mindst i Danmark, der har fået bundkarakter i EU når det kommer til naturbeskyttelse. Danmark har forpligtiget sig til at standse tilbagegangen af arter i landet inden 2020, men Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fejer dette mål af bordet da han ikke mener det er realistisk at nå. Oprindeligt var målet 2010, men det blev ved skæringsdatoen dengang ændret til 2020. Ministeren vil desuden ikke love nye tiltag for at imødekomme målene, jf. Altinget.dk.
Natur med rettigheder: Nyt tiltag åbner muligheden for at sagsøge regeringer på vegne af naturen.
Andre steder i verden er naturen under tilsvarende pres, hvor bl.a. klimaforandringer, skovrydning og forurening fra landbrug, byer og industri er med til at forandre og ødelægge verdens naturområder.
Nu har regeringer og domstole i flere af verdens lande skredet til utraditionel handling. De har givet naturområder status som juridiske eksistenser. Det betyder bl.a. at en regering er forpligtet til at beskytte naturen mod overgreb fra mennesker. Hvis den fejler, kan organisationer, folkeslag eller enkeltpersoner sagsøge regeringen på vegne af naturen.
I 2012 vedtog den bolivianske regeringen den såkaldte “Moder Jord”-lov.
Det er den første lov, der fastsætter naturens rettigheder, som vi kender det fra menneskerettigheder, i en særskilt lovgivning. Det skriver dr.dk.
Også Indien har taget dette usædvanlige skridt for at beskytte naturen, hvor bl.a. søer og skove i Himalaya af en indisk domstol har fået tildelt rettigheder på samme måde som levende væsener. Det gælder også for floderne Ganges og Yamuna.
Også New Zealand har været på banen og tildelt tilsvarende rettigheder til et større skovområde.
/JN
Kilde: Altinget.dk, dr.dk.