Forberedt til tre døgn uden strøm og vand? Her er hvad du skal bruge!

Anbefaling: Alle danskere skal være forberedt til at kunne klare sig tre døgn uden mad og vand!

Du og din familie skal kunne klare tre døgn uden strøm og adgang til at kunne købe eller hente mad eller få vand fra vandhanen. Det er den nye historiske anbefaling som Beredskabsstyrelsen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har meddelt den 15. juni 2024. Udmeldingen sker på baggrund af en mere usikker verden, hvor cyberangreb, men også voldsomme vejrfænomener kan komme til at påvirke vores hverdag. Læs i denne artikel, hvad du skal bruge.

Indhold
Drikkevandsfiltre
Langtidsholdbar mad
Varm mad uden el
Nødradioer
Nødgeneratorer

Forberedt og klar til krise!

Beredskabsstyrelsen skriver i en ny, vejledende pjece at vi alle bør forberede os – for vores egen og fællesskabets skyld!
Heldigvis er vi ikke i en akut situation og med rettidig omhu og lidt planlægning er det ikke svært at kunne leve op til anbefalingerne. Naturmagasinet har set på anbefalingerne – og erfaringer fra friluftslivet, hvor det netop er sædvane at klare sig i naturen uden el.

Drikkevand – 3 døgns forsyning

Man skal beregne et forbrug på ca. 3 liter pr. person/døgn. Det simpleste er at købe en forsyning 2 l danskvand uden brus. Uåbnet kan det holde sig i et år (i praksis meget længere). Her i Naturmagasinet har vi flere gange testet små, simple vandrensefiltre. De fungerer virkelig godt – og med dem kan du for relativt få penge hente vand fra søer, vandpytter, åer m.m. og nemt og hurtigt rense det til rent drikkevand. Du kan også tage filteret med på ferie i udlandet og rense vandet fra hotellets vandhane, så du dér kan drikke vand fra hanen. I Jagtkataloget.dk kan du se et stort udvalg.

Simple drikkevandsfiltre – så kan du altid skaffe rent vand!

Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)

Landtidsholdbar mad

For friluftsfolket har frysetørret mad længe været velkendt. Der findes virkelig mange velsmagende produkter, der blot skal tilføres kogende vand. Portions-poserne fylder ikke så meget og kan ofte holde sig i flere år. Også her har Jagtkataloget.dk et stort udvalg da mange jægere i Norden også tager frysetørret mad med i vildmarken.

Velsmagende – landtidsholdbar, frysetørret mad

Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)

Mulighed for tilberedning af varm mad uden el

Det er faktisk ikke så svært at lave god, varm mad uden el. Lidt mere besværligt måske, men det kan sagtens lade sig gøre. Når vi herfra er på tur har vi næsten altid vores lille stormkøkken-sæt med. Det er vidt udbredt i bl.a. Sverige som nødberedskab – og et stormkøkken er nu også nævnt i Beredskabsstyrelsens pjece: “Forberedt på kriser“. Det findes mange modeller, men svenske Trangia er mest udbredt og meget let at bruge. Du kan både få en spritbrænder (til almindelig husholdsningssprit) og en gasbrænder, der begge er nemme at anvende. Læs evt. mere i artiklen “Varm mad uden strøm“.
Danske Outinspire har lavet et smart elektrisk stormkøkken, der også kan bruges indendørs. Se vores test her: The Cooker XA. Varm mad uden ild.

Stormkøkken-sæt. Lav varm mad uden el

Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)

Kontakt og kommunikation fra omverdenen

Det anbefales af have en radio i hjemmet, der drives af batterier – evt. suppleret med solceller og/eller håndsving. Der er kommet et helt marked for såkaldte nødradioer med både AM/FM og en masse indbyggede funktioner som f.eks. indbygget lyskilde og lygte. Fordelen ved en radio er selvfølgelig at kunne modtage information om hvad der sker i en krisesituation, hvor internet og el til tv er ude af drift.

Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)

Dit eget nødstrømsanlæg, hvis elforsyningen forsvinder

For relativt få tusinde kroner kan man i dag købe sit eget nødstrømsanlæg i form af små generatorer, der kører på benzin. Afbrydes el-forsyningen kan du starte dit eget nødanlæg – og få strøm nok til fjernsyn, internet, computer – eller til lys eller en varmeblæser. Nogle generatorer er bærbare – og kan tages med i campingvognen, sommerhuset m.m. Skal du bruge en generator til computere, fjernsyn og lignende elektronik, så vælg en generator, der har automatisk voltregulering (AVR), hvor spændingen automatisk reguleres – eller en generator med inverter-teknologi. Det vil sige en generator som kan omdanne jævnstrøm til vekselstrøm.

Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)

Tjekliste fra Beredskabsstyrelsen. Tjeklisten består af forslag, der dækker de mest basale behov.

Beredskabsstyrelsen har lavet et forslag til en beredskabsliste til hjemmet. Se den herunder. Foto: David Pereiras Villagra | dreamstime.com.

Drikkevand

  • 3 liter pr. person pr. døgn
  • Evt. vand til husdyr

Mad

  • Mad til tre døgn, der er langtidsholdbar og let at tilberede. F.eks. frysetørret mad eller mad på dåser.

Medicin og førstehjælp

  • Nødvendig medicin for husstanden
  • Førstehjælpskasse
  • Evt. jodtabletter for personer under 40 år (65mg kaliumjod til børn 3-12 år, 130mg til 12-40 årige)

Hygiejneartikler

  • Toiletpapir
  • Hånddesinfektion
  • Evt. bleer, bind m.m.

Varme

  • Tæpper, varmt tøj

Andre fornødenheder

  • FM-radio, der kører på batterier/håndsving/solceller
  • Powerbank eller batteripakke
  • Lommelygte
  • Ekstra batterier
  • Evt. stearinlys og tændstikker
  • Evt. kontanter i mønter og små sedler (betalingskort virker ikke ved strømafbrydelser)

Læs pjecen: Forbered dig! – for din egen og fællesskabets skyld (Beredskabsstyrelsen)

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder