Svalerne på ryggen af den gamle mår.

Lignende artikler

Den gamle mår og svalereden.

Af naturvejleder Niels Lisborg.
Hjemme hos mine forældre, ude i den gamle stald, på en hylde under loftet, dér sidder den gamle husmår. Den har blottede tænder og ser alt andet end tilnærmelig ud. Nuvel, den gamle mår er hverken farlig eller levende. Det er et ældre udstoppet eksemplar, der i sin tid har haft en finere plads på reolen i stuen.

Nu sidder den og ser skræmmende, arig ud med det stivnede look en fordums konservator gav den for mere end 50 år siden. Men helt skræmmende er den åbenbart alligevel ikke. Og her kommer det utrolige! Et par landsvaler har fundet den gamle mårs lodne ryg attraktiv som hjem og redeplads.

Svalerne har bygget rede på ryggen af den gamle husmår.
Svalerne har bygget rede på ryggen af den gamle husmår.

Med lag på lag af nøje indsamlet mudder bygger svalerne deres rede på ryggen af den gamle mår. De har luret at denne mår ikke længere er farlig, hvorimod gårdens kat angribes med lavtgående luftangreb og skældud når den krydser gårdspladsen. Der er to, tre, fire unger i reden, der utrætteligt tager imod forældrefuglens hjembragte insekter.

Svalerne synes ikke at lade sig skræmme af mårens blottede tænder.
Svalerne synes ikke at lade sig skræmme af den gamle mår.

Om godt tre måneder er de klar til den lange flyvetur over alperne, videre nedover Afrika forbi Sahara, før de gør ophold for vinteren. Måske vender de næste år tilbage til stalden og den gamle mår?

Flyvefærdig svaleunge. Til efteråret går turen til det sydlige Afrika.
Flyvefærdig svaleunge. Til efteråret går turen til det sydlige Afrika.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,393FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close