Guldklægen – sommerens værste blodsuger!

Guldklægen hører til sommerens værste blodsugere.

Tæt på guldklægen – sommerens værste blodsuger.

Der er rigeligt med smådyr derude, der gerne smæsker sig i vores blod og kropsvæsker. Den danske natur rummer alt fra talrige myggearter, herunder malariamyg til stikfluer og blodmider. En af de værste er, efter min mening, klægen. Klæger er en særlig gruppe af fluer, der ynder at suge blod og der er omkring 40 arter af klæger alene i Danmark. En af de værste er guldklægen (Chrysops relictus). Den har sammen med regnklægen et særlig godt øje til mennesker og kan være yderst generende. Hvor myggene som regel holder lav profil i den varme sommersol, så er klægen netop aktiv, hvor sommervarmen har fristet os til at hoppe i t-shirt og korte bukser.

Guldklægen har sat sig til rette på fotografens arm og begynder straks at skære hul på huden. Det er kun klæg-hunnen, der bider os. Hannerne nøjes med nektar og plantesaft.

Klæger finder deres offer ved brug af syn og lugtesans. Mørke farver, især sort og mørk blå ser ud til at tiltrække flere klæger end lyse, blege farver. Klægen finder os også ved hjælp af den kuldioxid vi udleder og vores svedlugt.
Myggespray kan have en vis effekt på klæger, men er ikke helt så effektive som mod myg.

Det er hunnen, der er vampyren!

Klæg-hannen ser vi ikke meget til. Den lever et stille, ubekymret liv, hvor den hygger sig med blomsternes nektar og plantesaft. Det er hunnen der er vampyren! Klæg-hunnen bærer ansvaret for at udvikle og producere æg så en ny generation af klæg-larver kan vokse sig store nede i sumpens dynd og mudder. Det kræver mere næring end en blomst kan levere. Det kræver blod! Og gerne fra mennesker!

Smertefuld bid

Får hun-guldklægen held til at bore sit kraftige stik-sugerør gennem huden, tanker hun hurtig bagkroppen med blod. Biddet er ret smertefuldt og bidstedet har det med at hæve og efterlade en kløende, rødfarvning af huden. Naturvejleder Niels Lisborg har i forbindelse med denne naturhistorie lagt krop (bogstaveligt) til en stribe gode billeder af guldklæger i aktion. Niels fortæller, at det værste var når kameraet havde fokus på den guldklæg, der smæskede sig på håndryggen, så var der samtidig 3-4 andre klæger i gang på arme og ben. Det krævede koncentration!
Klægernes storhedstid er i juli og starten af august, hvorefter de plagsomme fluer aftager.
/MR

Nærbillede af en guldklæg, der suger blod fra et menneske. I dette tilfælde fotografen selv. Foto: Niels Lisborg.

Læs mere om klæger og bremser

Frontfoto: © Guldklæg, Stig Karlson | Dreamstime.com

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder