Guldklægen – sommerens værste blodsuger!

Lignende artikler

Guldklæg
Guldklægen hører til sommerens værste blodsugere.

Tæt på guldklægen – sommerens værste blodsuger.

Af Marianne Riis.
Der er rigeligt med smådyr derude, der gerne smæsker sig i vores blod og kropsvæsker. Den danske natur rummer alt fra talrige myggearter, herunder malariamyg til stikfluer og blodmider. En af de værste er, efter min mening, klægen. Klæger er en særlig gruppe af fluer, der ynder at suge blod og der er omkring 40 arter af klæger alene i Danmark. En af de værste er guldklægen (Chrysops relictus). Den har sammen med regnklægen et særlig godt øje til mennesker og kan være yderst generende. Hvor myggene som regel holder lav profil i den varme sommersol, så er klægen netop aktiv, hvor sommervarmen har fristet os til at hoppe i t-shirt og korte bukser.

Guldklægen suger blod.
Guldklægen har sat sig til rette på fotografens hånd og er i færd med at suge blod.

Det er hunnen, der er vampyren!
Klæg-hannen ser vi ikke meget til. Den lever et stille, ubekymret liv, hvor den hygger sig med blomsternes nektar og plantesaft. Det er hunnen der er vampyren! Klæg-hunnen bærer ansvaret for at udvikle og producere æg så en ny generation af klæg-larver kan vokse sig store nede i sumpens dynd og mudder. Det kræver mere næring end en blomst kan levere. Det kræver blod! Og gerne fra mennesker!

Smertefuld bid
Får hun-guldklægen held til at bore sit kraftige stik-sugerør gennem huden, tanker hun hurtig bagkroppen med blod. Biddet er ret smertefuldt og bidstedet har det med at hæve og efterlade en kløende, rødfarvning af huden. Naturvejleder Niels Lisborg har i forbindelse med denne naturhistorie lagt krop (bogstaveligt) til en stribe gode billeder af guldklæger i aktion. Niels fortæller, at det værste var når kameraet havde fokus på den guldklæg, der smæskede sig på håndryggen, så var der samtidig 3-4 andre klæger i gang på arme og ben. Det krævede koncentration!
Klægernes storhedstid er i juli og starten af august, hvorefter de plagsomme fluer aftager.
/MR

Nærbillede af en guldklæg, der suger blod fra et menneske. I dette tilfælde fotografen selv.
Nærbillede af en guldklæg, der suger blod fra et menneske. I dette tilfælde fotografen selv.

Læs mere om klæger og bremser

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,398FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close