Varm mad uden strøm. Trangia-sæt nu også som nødberedskab.

Et måltid varmt mad eller en kop varm kaffe gør bare en forskel. Små, smarte og mobile Trangia køkkensæt har i generationer leveret varen – uden el.

Friluftsfolket har nærmest i generationer kendt til de små stormkøkkener, hvor man hurtigt kan lave varm mad ude i naturen. Særligt svenske Trangia må siges at være en klassiker, der går tilbage til 1925, men still is going strong.

Mad lavet på et Trangia er velkendt for mange, der holder af friluftsliv. Her fra en tur i Nordnorge med familien. Du kan finde tilbud på et par gode sæt nederst i artiklen – eller selv tage et tjek på backpackerlife.dk (annoncelink til butik), der har et godt overblik over modeller og tilbehør.

Simpelt, robust og let at bruge

Men hvad kan de små Trangia-stormkøkkener? I al sin enkelthed består et klassisk Trangia-sæt af to gryder, en to-delt vindskærm med plads til brænderen og placering af gryder samt en pande/låg. Der kan enten anvendes en spritbrænder, multi-fuelbrænder eller en gasbrænder. De har hver deres fordele, men spritbrænderen er standard, hvor gas- eller multi-fuelbrænder kan tilkøbes.

Aftensmad i det fri. Trangia kan bruges som udekøkken på terrassen – på tur i vildmarken – eller som nødanlæg til madlavning, hvis strømmen svigter. Sidstnævnte er blevet efterspurgt som følge af krigen mellem Rusland og Ukraine, oplyser Trangia.
Sammenpakket fylder Trangia-sættet ikke meget og kan være i en rygsæk. Materialet er aluminium, der gør sættet let, ca. 1 kg.

Et Trangia stormkøkken er simpelt og robust at anvende og der er næsten ingen grænser for hvor kreativ du kan være med det lille sæt. Nederst i artiklen finder du et link til en bog med masser af opskrifter. Trangias popularitet i snart 100 år skyldes uden tvivl at det fylder og vejer minimalt – og det derfor er let at have med på tur. Hele molevitten kan pakkes indeni hinanden og vejer typisk under 1 kg. Og skulle der komme strømafbrydelse er der ingen grund til at snyde sig selv for en varm kop kaffe – eller varm mad.

Nødberedskab, hvis strømmen går!
I forbindelse med Ruslands angreb på nabolandet Ukraine og den deraf spændte sikkerhedssituation i Europa, oplever Trangia i hjemlandet, at svenskerne i stor stil efterspørger de populære stormkøkkener i forbindelse med at svenske familier opgraderer deres “emergency kit”.
Vi har just nu extremt stor efterfrågan på stormkök. Vi önskar att det vore under andra omständigheter, men att öka tryggheten hos folket är vår drivkraft och viktigaste uppgift just nu.”, skriver Trangia på deres Instagram-profil.

Valg af brænder til dit Trangia-sæt

Trangia-stormkøkken med spritbrænder. Et komplet sæt som dette 25-1 UL med to gryder og pande kan fås for omkring 420 kr. hos Backpackerlife.dk (annoncelink til butik).

Spritbrænderen, der påfyldes med almindelig husholdningssprit, er simpel og billig og er en del af det klassiske Trangia-sæt, der nærmest ikke kan gå i stykker. Selv har jeg masser af gange lavet mad på mine Trangia-sæt med en spritbrænder – både på danske shelterture og langt nord for polarcirklen. Sprit fungerer fint! Også når det er koldt, hvor gas i meget koldt vejr kan have lidt problemer. En af ulemperne er dog at spritbrænderens flamme og varmestyrke er lidt vanskeligere at justere. Gryden skal tages af blusset, hvorpå åbningen i et dæksel til brænderen (kaldet sparering) justeres. Jo større åbning, jo større blus. En af de ting jeg godt kan lide ved spritbrænderen er, at den brænder lydløst – uden hvæsen. Husholdningssprit er relativt billigt – og kan købes i dagligvarebutikker overalt (I Norge ofte under betegnelsen Rød sprit og i Sverige som T-sprit/Rödsprit).

Der fås tre type brændere til Trangia-sættet. Spritbrænderen er oftest standard og meget simpel at anvende. Gasbrænderen gør det nemmere at justere varmen – og med multi-fuel-brænderen kan du både anvende mange forskellige brændstoffer bl.a. diesel, petroleum, renset benzin m.m.

Betegnelsen “stormkøkken” skyldes at vindskærmen beskytter varmekilden/flammen mod vind og derfor kan bruges når det blæser. Med et Trangia-sæt kan du f.eks. koge vand til kaffe ved stranden.

Et Trangia-køkken kan bruges i al slags vejr. Her koges vand over en spritbrænder, hvorpå det kogende vand hældes ned i en portion frysetørret mad, der efter få minutters trækketid forvandles til et velsmagende måltid.

Fordelen ved en gasbrænder er først og fremmest at det er meget lettere at skrue op og ned for varmen, men det kræver altså at du har en lille gasbeholder koblet til dit Trangia. De små gasbeholdere, f.eks. Primus Powergas, købes i specialforretninger indenfor friluftsliv. Bedste tilbud har jeg oftest fundet hos Friluftslageret.dk (annoncelink til butik). Gas soder ikke, hvilket letter rengøring af gryder under bunden. Desuden er gas hurtigere til at få f.eks. kaffevandet til at koge.

Her tilberedes friskfanget fisk på Trangia-køkken med gasbrænder.

Endelig kan du købe en multi-fuel-brænder (f.eks. Trangia X2). Multibrænderen fungerer med næsten alle brændstoffer, f.eks. renset benzin, diesel, petroleum, ja til nød selv rapsolie! Multi-brænderen er ret dyr, dyrere end selve trangia-sættet.

Selv bruger jeg henholdsvis spritbrænder og gasbrænder.

Trangia-betegnelser
UL står for Ultralight. Standard materiale i aluminium. Nok det mest udbredte trangia-sæt.
NS betyder NonStick (teflon). Nemmere rengøring og maden slipper bedre, men mere følsom for ridser.
HA er forkortelse af Hardanodized. Hårdere og stærkere materiale i forhold til UL.
D står for Duossal. Aluminium på ydersiden og stål på indersiden. Stærkere grej, men også lidt tungere.

Valg af model – 25-serien eller 27-serien?

Er man alene afsted på tur kan man måske med fordel købe et sæt fra Trangia 27-serien, der er mindre i vægt og størrelse. De fleste vil nok få mest glæde af en serie 25-model, der stadig ikke er stor, men her kan man lave mad til flere personer (3-4). Alternativt må man tilberede maden i flere omgange. Jeg har selv haft meget fornøjelse at mit første og helt simple Trangia-sæt 25-1 UL, men bruger du sættet til mere kompleks madlavning – og bagning af brød (det kan man også i et Trangia-sæt), så ville jeg vælge et sæt med non-stick (NS) belægning kombineret med en gasbrænder. Disse modeller hedder henholdsvis Trangia 25-3 (kun panden med non-stick) 25-5 og 25-6, hvor også gryder er non-stick. Til 25-6 medfølger en kaffekedel, der også kan købes separat.
Skal du blot lave varm kaffe, havregrød og frysetørret mad i vildmarken, så er mit gamle, robuste 25-1 med spritbrænder helt fin.

Et klassisk Trangia-stormkøkken med spritbrænder. På denne model 25-3 UL er panden belagt med teflon, nonstick. Hele pakken som vist på billedet koster i skrivende stund kr. 559,- hos Friluftslageret (annoncelink til butik).
Trangia 25-6 har nonstick belægning på både pande og gryder. Desuden medfølger en kedel. Sættet her kommer med en gasbrænder, så du let kan skrue op og ned for blusset. Hele pakken koster kr. 1.179,- hos Friluftslageret (annoncelink til butik).

Se aktuelle annoncetilbud og -priser herunder

Aktuelle annoncepriser og tilbud (opdateres hver uge)

Opskrifter:
Der er næsten ingen grænser for hvad du kan lave af mad på et Trangia-sæt. Mangler du ideer og inspiration kan jeg anbefale bogen Trangia Outdoor Moments (annoncelink til butik), der indeholder spændende opskrifter fordelt på 90 sider med aftensmad, brunch og snacks.

Kantareller samlet i skoven tilberedes på Trangia-køkkenet.

Husk: Trangia-pande og gryder må ikke komme i opvaskemaskinen når du kommer hjem fra tur. Saltet i opvaskemaskinen angriber aluminiumen.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE