Oplev sensommerens morild

Lignende artikler

Morild
Morild – havets nordlys forårsages af lysende alger. Foto: Jed Sundwall, CC BY-SA 2.0, Wikipedia.

En aftendukkert i selvlysende vand?
Morild er et fænomen, hvor havvandet lyser og glimter. Lyset aktiveres ofte af bevægelser i vandet f.eks. fra bølger eller badende mennesker.

De færreste har oplevet det – eller kigget efter det, men de der har set og oplevet morild har hver gang fået en fantastisk oplevelse! Havet er fuld af mikroskopiske organismer og en af dem er algen Noctiluca scintillans, der driver rundt og tager næring fra vandet og energi fra solen. Noctiluca-algen er den, der på vores breddegrader kan fremkalde det næsten overnaturlige lys vi kender som fænomenet morild. Algen trives særligt godt når vandtemperaturen når op omkring 18-19 grader, hvilket betyder flere alger og et kraftigere lysshow.

Morild er et fantastisk naturfænomen, der bedst opleves i august. Et selvlysende spøgelsesvand forårsaget af særlige alger. Til højre ses “lyskilderne”; algen Noctiluca scintillans. Fotos: NaturGrafik/Wikipedia.

Størst chance for morild i august.
I Danmark er aftenen – eller natten efter en varm augustdag det bedste tidspunkt at opleve morild. Tag ud til stranden og gå en soppe-tur langs vandkanten. Måske åbenbarer der sig pludselig et blågrønt spøgelseslys omkring dine fødder! Et aftenbad i selvlysende vand er en utrolig oplevelse. Lyset aktiveres ved bevægelser og man kan ligefrem tegne lysspor i vandet blot ved at trække hånden efter sig. (Husk sikkerheden ved aften- og natbadning. Vær gerne et par stykker sammen og hold jer på lavt vand).

Se videoen herunder med kraftig morild optaget i Cairns i Australien.

/NL

Kilder: Vadehav.dk, Wikipedia, Storm.no. 

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

7,953FansLike
2,061FølgereFølg

Seneste artikler

Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close