Oplev sensommerens morild

Morild er et fantastisk naturfænomen, der bedst opleves i august. Et selvlysende spøgelsesvand forårsaget af særlige alger. Til højre ses “lyskilderne”; algen Noctiluca scintillans. Fotos: NaturGrafik/Wikipedia.
En aftendukkert i selvlysende vand?
De færreste har oplevet det – eller kigget efter det, men de der har set og oplevet morild har hvergang fået en fantastisk oplevelse! Havet er fuld af mikroskopiske organismer og en af dem er algen Noctiluca scintillans, der driver rundt og tager næring fra vandet og energi fra solen. Noctiluca-algen er den, der på vores breddegrader kan fremkalde det næsten overnaturlige lys vi kender som fænomenet morild. Algen trives særligt godt når vandtemperaturen når op omkring 18-19 grader, hvilket betyder flere alger og et kraftigere lysshow.
Størst chance for morild i august.
I Danmark er aftenen – eller natten efter en varm augustdag det bedste tidspunkt at opleve morild. Tag ud til stranden og gå en soppe-tur langs vandkanten. Måske åbenbarer der sig pludselig et blågrønt spøgelseslys omkring dine fødder! Et aftenbad i selvlysende vand er en utrolig oplevelse. Lyset aktiveres ved bevægelser og man kan ligefrem tegne lysspor i vandet blot ved at trække hånden efter sig. (Husk sikkerheden ved aften- og natbadning. Vær gerne et par stykker sammen og hold jer på lavt vand).

“Morild er et fænomen, hvor havet synes at lyse eller glimte og det kan ske af sig selv eller induceres ved bevægelse f.eks. fra skvulp, fisk eller mennesker. Nogle morildhændelser er så store og stærke, at de kan ses fra satellitter.
Morild kommer især fra alger med lysproducerende organer og stimuleres af bevægelser i vandet. Lyset fremkaldes af en kemisk reaktion hvor stoffet luciferin påvirkes af ilt og enzymet luciferase. Morild ses også hos visse bakterier, dybhavsblæksprutter og hos fisk, men man ved ikke med sikkerhed, hvad lyset bruges til. Sandsynligvis til en form for kommunikation som fx beskyttelse mod rovdyr, eller måske som kamuflage.”

Annonce

Se videoen herunder med kraftig morild optaget i Cairns i Australien.

/NL

Kilder: Vadehav.dk, Wikipedia, Storm.no.