Oplev sensommerens morild

Lignende artikler

En aftendukkert i selvlysende vand?
Morild er et fænomen, hvor havvandet lyser og glimter. Lyset aktiveres ofte af bevægelser i vandet f.eks. fra bølger eller badende mennesker.

Morild
Morild – havets nordlys forårsages af lysende alger. Foto: Jed Sundwall, CC BY-SA 2.0, Wikipedia.

De færreste har oplevet det – eller kigget efter det, men de der har set og oplevet morild har hver gang fået en fantastisk oplevelse! Havet er fuld af mikroskopiske organismer og en af dem er algen Noctiluca scintillans, der driver rundt og tager næring fra vandet og energi fra solen. Noctiluca-algen er den, der på vores breddegrader kan fremkalde det næsten overnaturlige lys vi kender som fænomenet morild – på engelsk sea sparkle. Algen trives særligt godt når vandtemperaturen når op omkring 18-19 grader, hvilket betyder flere alger og et kraftigere lysshow.

Video fra Cairns, Australien.

Størst chance for morild i august.
I Danmark er aftenen – eller natten efter en varm augustdag det bedste tidspunkt at opleve morild. Det kan også forekomme tidligere på sommeren, men august-september er normalt højsæson for morild. Tag ud til stranden og gå en soppe-tur langs vandkanten. Måske åbenbarer der sig pludselig et blågrønt spøgelseslys omkring dine fødder! Et aftenbad i selvlysende vand er en utrolig oplevelse. Lyset aktiveres ved bevægelser og man kan ligefrem tegne lysspor i vandet blot ved at trække hånden efter sig. (Husk sikkerheden ved aften- og natbadning. Vær gerne et par stykker sammen og hold jer på lavt vand).

Kilder: Vadehav.dk, Wikipedia, Storm.no. 

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,398FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close