Stinksvampen, der ligner en penis og lugter af ådsel.

Som oftest kan man lugte stinksvampen før den syner i skovbunden. Den lugter fælt, men det er netop meningen for stinksvampen.

Det begynder med et kuglelignende æg – et såkaldt hekseæg!

Phallus impudicus – uanstændigt kønslem

Nogle gange kan man være heldig at finde stinksvampen i sit tidligste stadie, hvor den blot er en kugle, der lige akkurat bryder overfladen. Det ligner faktisk et æg og kaldes meget passende for et “hekseæg”. Hekseriet består i at ægget forbavsende hurtigt kan forvandle sig til en penis-lignende svamp, der rejser sig op af skovbunden. På latin kaldes stinksvampen for Phallus impudicus, hvilket betyder noget i retning af “uanstændigt kønslem”. Svampens folkelige navn er “præstepik” eller værre endnu; “Provstindens trøst”.

Derfor stinker stinksvampen!

Stinksvampen stinker – som navnet antyder. Det er helt bevidst fra svampens side! Lugten tiltrækker nemlig fluer som var det en nylagt kolort – og fluerne hjælper til at sprede svampens sporer, hvilket er hele svampens pointe med at lugte.

I løbet af få timer kan hekseægget forvandle sig til denne fallos-lignende svamp, der stinker fælt af ådsel.

Finder du et hekseæg kan det faktisk spises. Du kan eventuelt også prøve at anbringe “ægget” i et glas og se svampens forvandling. Et godt råd er dog at bevare glasset udendørs eller i det mindste under låg, da lugten mildest talt ikke er rar.  
Stinksvampen optræder typisk fra højsommeren til langt ind i oktober. Den kan findes både i nåleskov og løvskove.

Her har vi anbragt et hekseæg i et glas…
Næste morgen blev vi mødt af dette syn – Phallus impudicus i sin fulde pragt.
Kilder: fugleognatur.dk, naturvejleder.dk, vestrehus.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE