Hybenmarmelade – lav den selv!

Pluk hyben til en velsmagende marmelade og put efteråret på glas. Hyben er rig på c-vitaminer.

Sæson for hyben af naturvejleder Sabine Jensen. 
Fra august til oktober står Rynket Rose (også kaldet hybenrose) med modne hyben. Rynket Rose har mange positive sider. Den er smuk, hårdfør og anvendelig til mange formål – ikke mindst til marmelade, saft, te og gelé.

Planten blev indført til Danmark i midten af 1800-tallet som prydplante fra det nordøstlige Asien. Den har spredt sig voldsomt – især ved kysten og i sommerhusområder, hvor den kan skade den oprindelige, danske flora, der overvokses og skygges ihjel af den hårdføre rose.  En lang række værdifulde planterarter, som er hjemhørende langs de danske kyster, har allerede måttet vige pladsen i konkurrencen med Rynket Rose. Af samme grund bekæmpes den invasive rose af myndighederne. Vi kan bidrage i kampen ved at spise rosens dejlige hyben – og derved i det mindste reducere frøspredningen.

Annonce

Annonce:
Lær af denne bog: Naturens spisekammer. Spændende mad fra Danmarks natur!

Lav din egen hybenmarmelade
Hybenmarmelade har en fantastisk smag! Det er sødt og forfriskende, på en måde der er meget anderledes end andre marmelader. Det er altid dejligt at have et par glas hybenmarmelade stående til vinteren og hyben indeholder mange c-vitaminer.
Når du skal ud og plukke hyben skal du kigge dig godt for. Det vigtigt at finde de hyben som ikke er alt for angrebne af orm. Min erfaring er, at der oftes ikke er så mange orm i de planter der står kystnært.
Når du skal bruge hyben til marmelade, fjerner du først blomst og stængel med en lille kniv. Så skærer du dit hyben over på langs, og piller de hvide frø ud med bunden af en teske. Resten kan du koge til marmelade.

Ingredienser:
 1 ½ kg hyben eller 750 g rensede hybenskaller
 ½ l vand
 Saft fra 1 citron
 500 g sukker
 2-3 spsk rød Melatin
 Evt. en vanillie stang

Sådan gør du:
 Pluk en masse modne hyben.
 Skyl og rens dine hyben.
 Kog dem i en gryde med vand og citronsaft i 15 minutter
 Hæld det meste af sukkeret i, og kog i 10 minutter.
 Bland Melatin og det sidste sukker, og drys det i marmeladen mens du rører rundt.
 Kog det hele i 2 minutter.
 Skum marmeladen, og hæld den i et skoldet glas der evt. er skyllet med Atamon.

Du kan også spise hyben rå. De smager rigtig godt – især på en frisk gåtur hvor man lige trænger til noget sødt. Pluk en hyben, og gnav den orange skal af med fortænderne.

Annonce