Fisken solaborre er blevet bandlyst i den danske natur

Lignende artikler

Solaborren er nu kommet på EU's sorte liste over dyr og planter, der regnes for invasive og uønsket, da fisken konkurrerer med den oprindelige, naturligt hjemmehørende fauna. Solaborren stammer fra Nordamerika, og den er første gang observeret i Danmark i 1980’erne i Skjern Å-systemet.

Den nordamerikanske solaborre kan være en konkurrent til den naturligt hjemmegørende fauna. Foto: Rostislav Stefanek , Dreamstime.com.

Miljøstyrelsen vurderer, at solaborren formentlig er importeret som akvariefisk og havedamsfisk og efterfølgende udsat i vandhuller rundt omkring i Danmark. Fisken kan nu sporadisk findes over hele landet i søer og vandhuller, hvor den evner at klare sig. Hvis arten når store bestande kan den påvirke bestanden af byttedyr og hjemmehørende arter med samme fødevalg. Solaborren menes at spise nogle af de karpelus (karpelusen er ikke en lus, men et snyltende krebsdyr – Branchiura) som kan genere bl.a. ørreder og gedder og den er derfor antageligt udsat i en del put and take søer i Danmark. Solaborren lever af orme, krebsdyr, bløddyr, insekter, småfisk og fiskeæg.

Når en art kommer på listen, så bliver den omfattet af en række forbud mod bl.a. salg, udveksling, udsætning, avl og transport. Solaborrer, der fanges skal således ikke genudsættes.
/MR

Kilde: Miljøstyrelsen, ulnits.dk.

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close