Forlæng sommeren med dejlig mirabellemarmelade!

mirabel
Gule mirabeller. Mirabelle vokser vildt i hegn og krat. Træet er formentlig oprindeligt indført sydfra som dyrket frugttræ, men findes i dag mere eller mindre forvildet i Danmark.

Kalenderen siger efterår, men der er stadigvæk dejlige mirabeller at finde derude så hvorfor ikke forlænge fornemmelsen af sommer med en skøn mirabellemarmelade.

Ingredienser:
  • 1 kg. mirabelle (her er brugt gule, men de røde kan ligeså fint bruges).
  • 1 vaniljestang.
  • Ca.750 g sukker (jeg bruges oftest rørsukker, men almindelig sukker kan også bruges).
  • 2-3 æbler afhængig af størrelsen.
  • Saft fra en citron.

Anvendes der syltesukker kan kogetiden forkortes og æbler undlades.

Fremgangsmåde:

Dag 1:
Halver mirabellerne og fjern stenene. Drys det meste af sukkeret over (gem lidt til vaniljekornene) så alle bær dækkes af sukker. Skålen dækkes til og stilles i køleskab til næste dag.

Annonce

Dag 2:
Efter en tur i køleskab med sukker har bærrene frigivet en masse dejlig saft. Både bær, saft og sukker hældes i en gryde. Vaniljestangen flækkes og kornene tages ud og fordeles i den resterende sukker. Det hele incl. stangen puttes ned i gryden. Æblerne skrælles og kærnehuset fjernes. Æblerne skæres i mindre stykker.
Det hele bringes forsigtigt i kog under omrøring. Efter ca. 10 min tilsættes æblerne og citronsaft som så koger med.
Jeg lader det gerne stå og småsimre i 30-60 min afhængig af hvor tykt jeg ønsker marmeladen skal være. Efter de første 30 min. kan man teste ved at tage lidt marmelade på en underkop og køle det af. I varm tilstand stivner det nemlig ikke.

Når den ønskede konsistens er opnået hældes den varme marmelade på skoldede glas. Skyl gerne glassene forinden i atamon, hvis der er mange glas og de skal holde længe.

Jeg blender gerne marmeladen med en stavblender inden jeg hælder den på glas, men den smager også godt med ”lidt bid” fra frugtstykkerne.

Marmeladen på glas. Smagen af sommer kan nu gemmes til vinter.

Velbekomme!

TIP!
Hvis man ikke orker at halvere alle frugterne for at fjerne stene, kan man koge dem hele i lidt vand (2,5 –  3dl.) til de er udkogte og stenene kan tages op af gryden med en ske. Ved den metode skal de ikke stå i køleskabet natten over.
/MR
Annonce